6
Mayıs
2024
Pazertesi
VAN

Özgökçe: Kadına Şiddet meşru görülüyor

Van Kadın Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Zozan Özgökçe, bölgedeki kadınlarda halen ’Eş ve Babadır, Döver’ düşüncesinin hakim olduğunu belirterek, şiddet görenin de uygulayan kadar bunu kabullendiğini vurguladı.

Bölgede, aile içi şiddetin halen yüzde 90 seviyelerinde olduğunu kaydeden Özgökçe, kadınların psikolojik, ekonomik ve sözlü şiddetin farkında olmadıklarını kaydetti. Yapılan ikinci evliliklerde ise kuma olarak getirilen kadına daha fazla ilgi gösterildiğini ve bu durumun da birinci eşi hırçınlaştırdığını vurgulayan Özgökçe, derneğe müracaat edenlerin yüzde 80’inin ikinci bir eş olarak veya ’Berdel’ diye bilinen yöntemle evlilik yapmış kişiler olduğunu söyledi. Özgökçe, "Bölgede aile içi şiddetin yüzde 90 seviyesinde olmasına karşın, ’Eş ve Babadır, Döver’ düşüncesi, uygulanan ekonomik, sözlü ve psikolojik şiddetin hak ihlali olduğunun bilinmemesi yüzünden derneğimize müracaat edenlerin sayısı beklenin çok altındadır. Yalnız, yapılan ikinci evlilikte kuma olarak getirilen kadınlar, daha fazla sevildiği için, hırçınlaşan diğer eş tarafından çıkan tartışmalarda aşırı fiziksel şiddete uğradıkları için bize geliyorlar. Şimdiye kadar bize müracaat eden yaklaşık 50 kadının yüzde 80’i kuma olarak giden, üzerine kuma getirilen veya berdel yöntemiyle evlenen kadınlardan oluşuyor" dedi.

Ailesine şiddet uygulayan kişiye, 6 aya kadar hukuken evden uzaklaştırılma cezası verildiğini belirten Zozan Özgökçe "İlgili kişiye, bu şiddeti herhangi bir şekilde sürdürmesi halinde ise 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası veriliyor. Bunu öngören Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 4324 Sayılı Maddesi caydırıcı değil ve cezai müeyyide arttırılmalıdır" diye konuştu.

van
Yayın Tarihi : 19 Kasım 2004 Cuma 14:14:23
Güncelleme :19 Kasım 2004 Cuma 15:00:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?