3
Mayıs
2024
Cuma
VAN

Pakistan polisi araştırma için Van'da

Pakistan üst düzey polis müdürü Hussain Asghar, geçtiğimiz günlerde İstanbul'da yaşamını yitiren 13 ülke vatandaşı olayını ve yasadışı göçmen kaçakçılığı ticareti konusunda incelemelerde bulunmak üzere Van'a geldi.


Yasadışı göçmen ticareti konusunu araştırmak ve işbirliği yapmak üzere Yunanistan ve İspanya ziyaretinin ardından Türkiye'ye gelen Pakistan üst düzey polis müdürü Hussain Asghar, İstanbul, Ankara ve Edirne'deki temaslarının ardından dün Van'a geldi. Van Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Yabancılar Şube Müdürü Güven Şeker tarafından karışlanan Asghar, kaçak şahısların kullandığı Van'daki güzergahları gezdirdi. Ardından Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü yanında bulunan lokalde Emniyet Müdürü M. Salih Kesmez, yardımcıları Mustafa Uçkan ve Muhammet Salih Beyazıt'ında katıldığı bir iftar yemeği verildi.


Kesmez, yemekte İHA muhabirine Asghar'ın Van ziyareti hakkında bilgi verdi. Asghar'ın Pakistan göç bürosunda üst düzey polis yetkilisi olduğunu söyleyen M. Salih Kesmez, "İnsan kaçakçılığı güzergahının başlangıcı da Van olduğundan dolayı kendisi buraya geldi. Burada insan kaçakçılığı nasıl önlenebilir, neler yapabiliriz, nasıl karşılıklı iş birliği yapılabiliriz bunları konuşuyoruz. Bu arada da bölgeyi de tanıtıyoruz. Malum insan kaçakçılığının en yoğun olduğu bölge olarak birinci Pakistan ikinci ise Afganistan'dır. Biz de karşılıklı görüşmelerle bu kaçakçılığı, sirkülasyonu daha aza nasıl indirebilir gibi konuları ele alacağız" dedi.


Pakistan üst düzey polis müdürü Hussain Asghar ise, daha önce İspanya ve Yunanistan'a gittikten sonra Türkiye'ye geldiğini söyledi. Asghar, özellikle konteynır, sınır geçişi ve Yunanistan'ın zorla gönderdiği ve botun devrilmesiyle meydana gelen ölümlerin Pakistan'da olay olduğunu ve bunların incelemek için Türkiye'ye geldiğini belirtti. Bugüne kadar Yunanistan, İspanya ve Türkiye'de yaklaşık bin kişinin kaldığı gözetim merkezlerini ziyaret ettiğini ifade eden Asghar, "Pakistanlı kaçakların çoğu maceraperest. Bunlar Pakistan'da gelirlerinin yüksek olan ailelerdir. Burada yaptığım incelemede bunlara bir oyun olmadığı ve bunu bir oyun olarak düşünüyorlarsa sonucu ya ölüm ya da organlarının satılması olduğu söyledim. Bu kaçakların bir an önce durdurmak için böyle bir girişimde bulunarak bilinçlendirme çalışmalarına başladık. Bu çalışmaları İspanya, Yunanistan'dan sonra İstanbul, Ankara, Edirne ve Van'da kişisel olarak tek tek kendi vatandaşlarımla konuşarak bu süreç içerisinde başlarına gelecek olan durumu aktardım" dedi.


Buradaki şartların zor ve çok ağır olduğunu ifada eden Asghar, "Bu insanların çoğu maceraperest. Zor şartlar bunların için çok önemli değil. Onların amacı Yunanistan'a gidip kendilerini kanıtlamak ve maceraperest olduklarını göstermek. Onun için durum ve şartlar pek önem arz etmiyor onlar için" şeklinde konuştu.


Konuşmaların ardından, Yabancılar Şube Müdürü Güven Şeker, Asghar'a şubede İngilizce olarak kaçak göçmenler ve mülteci statüsünde bulunan şahıslar için yaptıkları faaliyetleri içeren bir brifing verdi. Asghar'a, daha sonra Kaçak Şube Müdürlüğü yetkileri tarafından 15 gün önce 27 organizatörün tutuklandığı 348 kaçak şahsın yakalandığı operasyon detayları brifing halinde anlatıldı. Brifingin ardından Asghar Emniyet Müdürlüğü'nden ayrılarak Van Kalesi'ni ziyaret ettikten sonra İstanbul'a gitmek üzere uçakla Van'dan ayrıldı.

iha
Yayın Tarihi : 6 Eylül 2008 Cumartesi 12:37:14
Güncelleme :6 Eylül 2008 Cumartesi 12:49:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?