5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

Pancar alım kampanyası başladı

Van'ın Erciş Şeker Fabrikası Müdürü Satılmış Kavuncuoğlu, 2009-2010 şeker pancarı alım kampanyası dönemine sıfır şeker stokuyla girdiklerini söyledi.

22. dönem pancar alım kampanyası nedeniyle Erciş Şeker Fabrikası alım sahasında bir tören düzenlendi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından açılış konuşmasını yapan Erciş Şeker Fabrikası Müdürü Satılmış Kavuncuoğlu, Van ve çevresinin tarıma dayalı en büyük sanayi kuruluşu olan Erciş Şeker Fabrikası'nın 20 yıldır yöreye sosyal ve ekonomik anlamda büyük katkılar sağladığını, bundan sonra da sağlamaya devam edeceğini bildirdi.

Fabrikanın ayakta durabilmesi için herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini kaydeden Kavuncuoğlu, fabrikanın Van, Bitlis, Ağrı il sınırları içinde yaşayan 180 köyde, 7 bin civarında çiftçiyle pancar üretim sözleşmesi yaptığını anlattı. Kavuncuoğlu, "Fabrikamızda yılda 150 bin ton ile 200 bin ton arasında pancarın işlemesi gerçekleştirilmektedir. Bu yıl fabrikamıza 160 bin ton kota verilmiş, aynı rakamda üreticiyle sözleşme yapılmıştır. İşlenecek 160 bin ton pancardan 25 bin ton kristal şeker, 6 bin ton melas, 60 bin ton yaş pancar küspesi üretilecektir. 2009 - 2010 yılı kampanyasına sıfır stokla şeker üretimine girmiş bulunmaktayız. Fabrikamızın yöre ekonomisine katkısı 60 milyon TL civarında olacaktır. Üreticilerimize ödenecek pancar bedeli 18 milyon TL olup, bu güne kadar yüzde 51'in üzerinde ödeme gerçekleşmiştir. 750 kişinin istihdam edildiği fabrikamız, yörenin istihdam sağlayan en büyük kamu kuruluşudur. Geçmişi başarılarla özdeşmiş fabrikamızın bu kampanya döneminde de başarılı olacağına inanmaktayım. Tüm çalışanlarımıza kazasız, belasız, sağlıklı ve mutlu bir üretim dönemi geçirmelerini diliyorum" dedi.

Törende bir konuşma yapan Erciş İlçe Kaymakamı Ferhat Kurtoğlu ise fabrikanın Van Gölü çevresindeki en büyük sanayi kuruluşu olduğunu söyledi. Sağlanacak katma değerin pancar üreticisine kazandırılmasının ilçe tarımının da gelişmesi açısından önemli olduğunun altını çizen Kurtoğlu, "Şeker fabrikamızın oluşturduğu 60 milyon TL tutarındaki katma değerin önümüzdeki yıllarda da artarak devam etmesi temennisiyle 22. dönem pancar alım kampanyasının ilçemize, yöremize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından, din görevlisi tarafından dua edildi ve kurban kesiminden sonra kampanya açılış kurdelesi Erciş Kaymakamı Ferhat Kurtoğlu ile 108. Topçu Alay Komutanı Topçu Kurmay Albay Yılmaz Yıldırım tarafından kesilerek ilk pancar alımı gerçekleştirildi. Alımın ardından kantara ilk pancarı getiren 6 çiftçiye çeşitli hediyeler verildi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 25 Eylül 2009 Cuma 17:36:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?