2
Mayıs
2024
Perşembe
VAN

‘PKK çocukları kullanmış’

Nevruz olayları sırasında yaşamını yitirenlerin yakınları ya da yaralanan, mağdur olanlarla yüz yüze görüşen TBMM İnsan Haklarını İnceleme Alt Komisyonu, terör örgütünün propaganda yapmasına sonuç verecek belirli günlerde “orantısız güç kullanımı” gibi yöntemlerden kaçınılması gerektiğini vurguladı.

CHP’li Soysal, “Devlet sopasını değil, şevkat göstermeli” dedi. 

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Alt Komisyonu, Nevruz olaylarını araştırmak amacıyla gittiği Van, Hakkâri ve Siirt’teki incelemelerinde, olayları PKK’nin organize ettiği sonucuna vardı. CHP’li alt komisyon üyesi Çetin Soysal, polisin bazı yerlerde kendisi de “mağdur” olmasına karşın “orantısız güç kullandığına” dikkat çekerek “Orada devletin sopası değil hoşgörüsü egemen olmalı” dedi.

TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Zafer Üskül’ün başkanlığındaki alt komisyon heyeti, Nevruz olaylarıyla ilgili Van, Hakkâri ve Siirt’e yaptığı inceleme gezisini tamamladı.

Alt komisyonda yer alan DTP’li Akın Birdal’ın daha önceki bölge ziyaretinde elini sıkmayan Siirt Emniyet Müdürü’nün, hakkındaki soruşturma nedeniyle “izne ayrıldığı” belirlendi.


OLAYLARDA PKK İZİ

Nevruz olayları sırasında orantısız güç kullanımı nedeniyle yaşamını yitirenlerin yakınları ya da yaralanan, mağdur olanlarla yüz yüze görüşen alt komisyon, terör örgütünün eylemlerde ağırlıklı olarak çocukları kullandığı, bütün kentlerde eylemlerin eşzamanlı olarak başladığı ve aynı slogan ve posterlerin kullanıldığı saptamasını yaptı.

PKK’nin devleti temsil eden kişi ve kurumların “mağduru” olan yurttaşlar üzerinden propaganda yaptığını, o nedenle de örgüte malzeme verecek belirli günlerde “orantısız güç kullanımı” gibi yöntemlerden kaçınılması gerektiği değerlendirmesinde bulunan komisyon, terör örgütünün en önemli malzemesi olan ve “kitle psikolojisi” ile hareket eden çocukları devletin kazanması için çaba harcaması gerektiğine dikkat çekti. Komisyon üyeleri polisin sert müdahalesi sonucu kolu kırılan 15 yaşındaki C. E. ve babası ile de görüştü. Kutlamalara katılıp slogan da attığını belirten C. E, “Herkes katılıyordu, slogan atıyordu, ben de katıldım” dedi.


‘HALKLA İYİ İLİŞKİ KURULAMIYOR’

CHP’li alt komisyon üyesi Çetin Soysal, devleti temsil edenlerin sert yaklaşımının olumsuzlukların yaşanmasına neden olduğuna dikkat çekti. İzlenimlerini Cumhuriyet’e anlatan Soysal, şu değerlendirmeleri yaptı:

• Bu olaylarda doğru, haklı-haksız ayırmadan bir sert çatışma yaşanıyor. Bütün taraflar açısından bu çatışma orada hoşgörüyü yok etmiş, insan ilişkilerini yok etmiş. Hoşgörüyü egemen kılacak koşulların yaratılmalı.

• Birtakım kutlamalarda yaşanan olayları, terör örgütününün propaganda malzemesi haline dönüştürmekten kaçınmak lazım. Çünkü kullanılan her yöntem, sertlik içeriyorsa, bu propaganda malzemesi olmakta ve insanları taraf yapmakta. Bunun kesinlikle ortadan kalkması gerekiyor. İl yönetimi oradaki halkla ilişki kurabilmeli. Ne yazık ki orada il yönetimleri ile halk arasında bir zaafiyet yaşanmaktadır.

• Orada öfkenin egemen olduğu görülüyor, ortadan kaldırılması gerekiyor. Olaylar sırasında babası kucağında ölmüş 14 yaşındaki kız çocuğunun duygularını, psikolojisini çok iyi anlamak gerekiyor. Yani bir çocuk ağladığı zaman, ona daha fazla şiddet uygulayarak susturamayacağımızı bilmeliyiz.

Cumhuriyet
Yayın Tarihi : 15 Mayıs 2008 Perşembe 11:10:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mahsum ekmen IP: 78.186.8.xxx Tarih : 15.05.2008 16:14:32

15 yaşlarındaki çoxukların kullanıldıqı dağlarda ve sokaklarda oyuncak gibi kullanılan çocuklara sahip cıkalım yeter artık bu kadar haksızlık