2
Mayıs
2024
Perşembe
VAN

Profesyonel tatbikat

Van'da, afetlerde sağlık hizmetlerinin daha profesyonelce yapılabilmesi için kurulan Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) 3 ilin katılımı ve Sivil Savunma Arama Kurtarma Birliği'nin desteğiyle Van'da bir tatbikat gerçekleştirdi. 

Van Sivil Savunma Arama Kurtarma Müdürlüğü ile Sağlık İl Müdürlüğüne bağlı UMKE ekibinin ortaklaşa düzenlediği ve gerçeği aratmayan deprem tatbikatta, teknolojinin en son imkanları kullanılırken, görev alan personelin de deprem olmuş gibi pratik davranışları dikkat çekti. 

Deprem tatbikatı Van-Erciş karayolu üzerinde bulanan Sivil Savunma Arama Kurtarma Müdürlüğü bahçesinde daha önce hazırlanmış bir enkazda yapıldı. 5 kişinin vücudunun çeşitli yerlerinden yaralandığı tatbikatta sivil savunma ekipleri olay yerine gönderildi. 

Olay yerine gelen ekipler çevre güvenliğini almak için şerit oluşturuldu. Daha sonra enkaz altında kalan insanlara ulaşabilmek sese karşı duyarlı kameralar kullanıldı. Kameralarla canlıların olduğu enkazın olduğu bölgeye ulaşan sivil savunma ekipleri yaralılara tespit ettikten sonra bölgeye UMKE ekipleri ile ambulanslar çağrıldı. 

Deprem sonrası yapılabilecek ilk tıbbi müdahale için kurulan ekipmanlar ile bilinci kapalı, ayakta kırık, bilinci yarı açık, kolda kapalı kırık, kalça kırıkları ve kapalı bilinç ile akciğere hava girilmesi teşhisi olmak üzere 5 yaralıya acil tıbbi müdahale yapıldı. Bilinçli yapılan müdahaleden sonra yarılalar olay yerine gelen ambulanslarla hastanelere sevk edildiler. 

Tatbikat hakkında basın mensuplarına kısa bir bilgi veren Sağlık İl Müdür Yardımcısı Mustafa Yenialtay, Van bölgesi ve çevre illerin afet ve deprem bölgesinde yer aldığını belirterek "Eğitim ve tatbikatlarımızın amacı kendimizi her zaman hazır bulundurmak. Çünkü her an ne olacağı belli değil. Bu şekilde eğitimlerimiz devam edecek" dedi. 

Yaklaşık 45 dakika süren tatbikata, Sivil savunma Arama Kurtarma Müdürlüğü'nden 4 araç ve 25 personel ile Van, Ağrı ve Bitlis illerinden gelen UMKE ekibindeki 32 personel katıldı.

iha
Yayın Tarihi : 18 Ekim 2008 Cumartesi 12:18:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?