2
Mayıs
2024
Perşembe
VAN

Ramazan sağlık uyarısı

Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. N. Mehmet Büyükberber, oruç tutmanın sağlıklı insanların metabolik dengesinde önemli değişiklikler neden olmadığını, ancak sağlık sorunu bulunanların ise doktora danışmadan oruç tutmamaları önerisinde bulundu.


Dr. N. Mehmet Büyükberber, Ramazan ayında yeterli ve dengeli beslenmenin sürdürülebilmesi için gün içerisinde en az üç öğünün tamamlanması, tuzdan uzak tutulmuş, protein miktarı daha az, hafif ve sindirimi kolay gıdaların tercih edilmesi, salçalı, yağlı, unlu ve kızartmalardan uzak durulması gerektiğini belirtti. Mutlaka sahura kalkılması, sulu yiyecek ve meyveler ile mönüyü zenginleştirmek gerektiğini belirten Dr. Büyükberber, ''Özellikle kronik şeker, kalp, ülser, tansiyon, böbrek- karaciğer yetmezliği, hamilelik gibi hastalıkları bulunanların oruç tutmamaları gerekir. Sahurda sadece su içerek veya sahura kalkmadan oruç tutmak zararlıdır. Sahurda hafif kahvaltı, çorba, sebze ve zeytinyağlı yemekler tercih edilmeli. İftarda; yavaş, küçük porsiyonlarla yemek yenilmelidir. Hızlı, çok miktarda ve çok sıcak yemek yenilmemelidir. Beslenme sadece iftar saatiyle sınırlı tutulmamalıdır. Sahur ve iftar arasında da 3. öğün olarak hafif yemek yenilmesi yararlıdır. Oruç tutarken sağlıklı ve çeşitli besin seçenekleri yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanmasına temel olmalıdır. Ramazan ayında bireylerin yaş, cinsiyet, fiziksel aktivitelerine göre günlük almaları gereken enerji protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineral oranlarının değişmez o nedenle bu süre zarfında da sağlığın korunması açısından yeterli ve dengeli beslenilmesi gereklidir" dedi.


Belirtilen önerilere dikkat edilmediği takdirde Ramazan ayında; şişkinlik, mide asidinin yemek borusuna kaçması olarak tanımladığımız reflü, kabızlık gibi önemli sağlık sorunları meydana gelmeyeceğini ifade eden Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. N. Mehmet Büyükberber "Reflüyü önlemek için kahve ve kakao gibi aşırı kafein alımından kaçınmak, yemeği yer yemez yatmamak, yağlı yiyecekler yememek, pratik önlemlerdir. Kabızlık sorunu ile karşılaşanların ise bol su içmelerini, posalı besinleri daha fazla tüketmelerini öneriyoruz.'' diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 1 Eylül 2008 Pazartesi 17:44:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?