4
Mayıs
2024
Cumartesi
VAN

Reçetelere sıkı denetim başlıyor

38. Van Bölge Eczacılar Odası Başkanı Numan Mızrak, yeşil kart sahibi hastaların reçetelerinin de bilgisayar ortamında kontrol edileceğini belirtti. Sağlık Bakanlığı tarafından 1 Ocak 2005 tarihinden itibaren yeşil kartlı hastaların da eczanelerden katılım payı ödemeden ilaç almaya başlaması sebebiyle 38. Van Bölge Eczacılar Odası, ilaç israfını önlemek amacıyla bir dizi tedbir aldı.

Yeşil kartlı vatandaşların serbest eczanelerden ilaç almaya başladığı tarihten itibaren çok yoğun bir taleple karşılaştıklarını belirten Mızrak, son günlerde alımlarda azalma gördüklerini ifade etti. Van’daki tüm eczacıları gereksiz yere ilaç vermemeleri konusunda uyarılarda bulunduklarını kaydeden Mızrak, reçetelerin kontrolünü yapan Sağlık İl Müdürlüğü’ne de büyük görevler düştüğünü söyledi.

Emekli Sandığı ve Bağ-Kur’lu vatandaşların eczanelerden aldıkları ilaçların bilgisayar ortamında otomasyon sistemiyle kontrol edildiğini kaydeden Mızrak, "Aynı sistemi yeşil kartlı hastaların ilaç alımında da uygulacağız. Yeşil kart sahibi hastaların reçetelerinin de bilgisayar ortamında kontrol edileceğiz. Bu sistemde, hasta reçetesiyle ile beraber eczaneye geldiğinde, önce personel tarafından ne zaman hangi ilaçları almışsa, bilgisayardan kontrol ediliyor. Eğer sağlık karnesinde yazılan ilaç, 15 gün içinde yazılmışsa provizyon almadan kesinlikle ilaç verilmeyecektir. Vuku bulacak suistimal ve usulsüzlükler halinde hem yeşil kartlı hasta hakkında hem de ilacı veren eczacı ile ilgili idari ve adli soruşturma başlatılacak. Protokolde belirtilen şekilde devleti bilinçli bir şekilde zarara uğratan eczacıların 7 yıl tüm resmi kurumlardan ilaç alımı feshi yapılacaktır" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Şubat 2005 Pazartesi 13:57:38
Güncelleme :21 Şubat 2005 Pazartesi 14:00:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?