3
Mayıs
2024
Cuma
VAN

Rekortmenlere plaket

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ve Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Kredi Garanti Fonu Van Şubesi açılışını yapıp, 2007 yılı vergi rekortmenleri plaketlerini verdi. 

Akşam saatlerinde özel uçak ile Van'a gelen Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ve Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, bu yıl 15'incisi düzenlenen Van-Asya İpekyolu Turizm Ticaret ve Sanayi Fuarı'nın açılışı törenin ardından Van Ticaret ve Sanayi Odası (VATSO) hizmet binasının 3'üncü katında kurulan Kredi Garanti Fonu Van Şubesi'nin açılışına katıldı. 

Beraberinde bulunan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye Esnaf Sanatkarları Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken'e ile birlikte Kredi Garanti Fonu Van Şubesi'ni hizmete açan Bakan Çelik ve Çağlayan, daha sonra 2007 yılı vergi rekortmenleri için düzenlenen plaket törenine geçti. 

Burada bir konuşma yapan TOBB Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarciklioğlu, Türkiye'nin bu yılki ilk 8 ayı ile geçen yılın ilk 8 ayı mukayese edildiğinde işyeri açmada yüzde 2 azalma olduğunu kaydetti. 

Van'da ise yüzde 11 artış gösterdiği belirten Hisarcıklıoğlu, iş dünyasının morale ihtiyacının olduğunu dile getirdi. Van'da gördüğü tabloyu Türkiye'nin hiçbir yerinde görmediğini söyleyen Hisarcıklıoğlu, "Vergi Rekortmenleri ödül töreni düzenleyeceksiniz. İki bakan, 4 milletvekili, vali ve belediye başkanı hazır olacak. Bunu başka hiçbir yerinde göremezsiniz. Ticaret ve sanayi alemi olarak bizim istediğimiz moral. Yani bizimle beraber olduklarını hissetmek. Hepsi notunu alıyor. Türkiye'de marka haline gelmiş 11 ili tek tek inceledim. Bunların tek bir başarı hikayesi var. Vali, milletvekilleri, sivil toplum örgütleri bir araya gelmişse o şehir marka şehir olmuştur. Bu bizim kültürümüzde de var. Birlikte rahmet var. Ayrılıkta azap vardır. Rahmet için bir araya geleceksin. Bir araya gelemeyeceksin azaptan kurtuluşun yok demektir" dedi. 

Hükümet tarafından atanan valiyi, seçilen milletvekillerini ve belediye başkanlarını hemen seçimden sonra eleştirmeye başlayan bir toplum olduklarını dile getiren Hisarcıklıoğlu, "Seçimden hemen sonra bu beni Ankara'da temsil edecek. Bu mu şehrimizi yönetecek belediye başkanı. Efendim demokratik düzen içinde onu siz seçtiniz. Görev süresinde moral vermek yerine ona atıp tutmanın manası yok. Ankara, İstanbul ve İzmir milletvekilleri hariç. Diğer milletvekillerinin maaşları onlara yetmez. Misafirlerinin yemek ve çay masrafı, hastane gidiş geliş, bilet parası masrafın haddi hesabı yok. Verdiğimiz maaşlar anların bu masraflarına yetmiyor. Bu meslek parayla değil başka neyle yapılır. Moralle ancak yapılır. Bizim onları alkışlamamız ve moral vermemiz lazım. Bakanların aldığı maaş, özel sektörde çalışan bir firmanın genel müdür maaşından azdır. Bir insan moralle yaşar. Moralin olması için huzur olması gerekiyor. Huzur eşittir ticaret, ticaret eşittir zenginlik" şeklinde konuştu. 

Daha sonra bir konuşma yapan Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan ise siyasi istikrara dikkat çekti. Çağlayan "Eğer siyasi istikrar sağlanır, müteşebbisin önündeki engeller birer birer kaldırılırsa özellikle kayıt dışılığa iten sebepler ortadan kaldırılırsa Türk müteşebbisini tutana aşk olsun. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde eşine ender rastlanır bir şekilde 25 çeyrek arka arkaya ortalama yüzde 7 büyüme ile 650 milyar dolarlık gayri safi milli hasılaya ulaşmıştır. Dünyanın 17'inci, Avrupa'nın ise 6'inci
büyük ekonomisi olmuştur. Bu ülkenin bir vatandaşı ve bir Türk vatandaşı olarak bununla onur ve şeref duyuyorum" diye belirtti. 

Bugün ekonomide yaşanan sıkıntıya rağmen siyasi istikrarı sağlayan Türkiye, Türk müteşebbisinin dinamizm ve gücüyle ekonomik istikrarı da sağlayacağını kaydeden Bakan Çağlayan, dünyadaki her bin aracın 15'nin Türkiye'de üretildiğini anlattı. Bakan Çağlayan, "Cumhuriyetin 100. yılında hedefimiz dünyanın 10 büyük ülkesi arasına girmektir. Bu özel sektörün çalışmalarıyla mümkün olacaktır" ifadelerine yer verdi. 

Kurumlar vergisinin yüzde 33'den 20'e düşürülmesi vergi gelirlerini artırdığını belirten Çağlayan, 15 gün sonra SSK priminde de 5 puan düşeceklerini müjdesini verdi. Çağlayan, "Bununla ne olur demeyin. Bugün 222 katrilyonluk bütçenin 37 katrilyonu sadece sosyal güvenlik sistemine transfer edilmek zorunda bırakılıyor. Geçmişte sadece popülist amaçları kim ne veriyorsa ben 5 fazlasını veriyorum diyerek sanki kendi cebinden veriyormuş gibi 38 yaşında insanlarımız genç yaşta emekli edildi" şeklinde konuştu. 

Törende son olarak bir konuşma yapan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ise bakanlığı döneminde Van'a yapılan yatırımları anlattı. Van Gölü mastır planı hazırlandığını belirten Bakan Çelik, 2009 yıl yatırım bütçesinde Van Gölü'nün kirleten bütün faktörlerin ortadan kaldıracak arıtma tesislerin yapılacağını anlattı. 

Van'ın enerji sorununu da ortada kaldıracak mastır planının hazırlandığını ifade eden Bakan Çelik, 105 trilyonluk mastır planının hazırlandığını vurguladı. Türkiye'de statükocu zihniyetin adeta ayaklarına pranga vurduğunu belirten Bakan Çelik, "Siyasi istikrarla birlikte 25 çeyrek üst üste büyüyen ekonomi neden adeta frenine basılmış gibi bir duruma geldi. Esnaf ve sanatkar, tüccar ve sanayici niçin zor günler yaşamaya başladı. Bunların hepsinin sebebini kamuoyu çok iyi biliyor. Ne zaman başladı. Bu 2007 yılının Şubat-Mart aylarından itibaren Cumhurbaşkanlığı seçim süreci başladıktan sonra başladı. TBMM Cumhurbaşkanlığı seçimi geçmiş yıllarda nasıl yapılmışsa aynı şekilde başlattı Ama parlamentoda çözüm arama ve bulma yerine meseleyi Anayasa Mahkemesine götürmeyi alışkanlık haline getirmiş. Türkiye'yi maalesef alışkanlık haline getirmiş bir siyasi anlayışta var. Kendi saadetini başkanını felaketinde arayan, kendi kazancını başkasının kayb' yapılır. Moralle ancak yapıında arayanların eseri olarak Türkiye bu manada büyük bir sıkıntıya sokuldu. Hepiniz hatırlayın Cumhurbaşkanını seçemedik. Erken seçim kararı aldık ve erken seçime gittik. Ne zaman bir yerde tıkanma olsa, daralsak halkımız imdadımıza
yetişiyor ve millet demokrasi içerisinde bütün dilimleri çözüyor. 22 Temmuz ile birlikte birinci aşamayı hallettik. Sayın Cumhurbaşkanımızı seçtik. Halkımız referandumla bu yapılan yanlışları adeta bu tuzakları bertaraf ederek yüzde 70'in üzerinde bir evet oyu ile birlikte bu mesele ortadan kaldırdı. Tam bu bitmişken bu sefer AK Parti'yi kapatma davası gündeme geldi. Dünyanın nadir ülkesinde görebileceğimiz bir şeydi bu ve bütün insanlar nefesini tutup bunu izlemeye başladı" dedi. 

Yapılan konuşmaların ardından Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Van Valisi Özdemir Çakacak, Belediye Başkanı Burhan Yenigün, TOBB Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve Türkiye Esnaf Sanatkarları Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken kurumlar ve gelirler vergisinde ilk 15 sıraya giren kurum ve kişilere plaketlerini verdiler. VATSO Yönetim Kurulu Başkanı Zahir Kandaşoğlu'da fuarın açılışına katılan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'e, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan'a, TOBB Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğluna ve Türkiye Esnaf Sanatkarları Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken'e birer teşekkür plaketi verdi. 

Kurumlar vergisinde 14. sırada yer alan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in ağabeyi Ramazan Çelik'e ise plaketini Belediye Başkanı Burhan Yenigün'ün elinde aldı. Törenin ardından, bakanlar ve beraberinde bulunanlar geldikleri özel uçakla Ankara'ya dönmek üzere Van'dan ayrıldı.

iha
Yayın Tarihi : 17 Eylül 2008 Çarşamba 09:47:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?