6
Mayıs
2024
Pazertesi
VAN

Rüzgarın şiddeti şaşırtıyor

VAN'DAKİ RÜZGARIN ŞİDDETİ BİLİMADAMLARINI DA ŞAŞIRTTI

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ali Fuat Doğu, iklim olayının bir bütün olduğunu ve hepsinin birbiriyle bağlantısı bulunduğunu belirterek, "Hava sıcaklıklarının mevsim normalleri üzerinde seyretmesi, etkili olan şiddetli rüzgar ve ani seller kendi başına bir sorundur" dedi.

Van'da dün gece etkili olan, zaman zaman saatteki hızı 130 kilometreyi bulan ve son yılların en şiddetli rüzgarı olarak nitelendiren kasırganın anormal bir durum olduğunu belirten YYÜ Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ali Fuat Doğu, anormal bir erken ısınmanın ani sellere neden olduğu gibi hava atmosferindeki yüksek ve alçak hava katmanlarının arasındaki dengeyi de bozduğunu söyledi. İklim olayının bir bütün olduğunu ve hepsinin birbiriyle bağlantısı bulunduğunu anlatan Prof. Dr. Doğu, bu mevsimde yaşanan anormal sıcaklıkların etkili olan şiddetli rüzgarın ve ani sellerin mevsim normalleri üzerinde seyretmesinin bile kendi başına bir sorun olduğunu vurguladı. Güneyde gelen toz bulutların normal olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Doğu, "Bu yıl hava sıcaklıkları mevsim normalleri üzerinde seyrettiği için toz bulutları da erken geldi. Türkmenistan'da 3 gün önce toz bulutu şehri yaşanmaz hale getirdi. Bu iklim değişikliklerine yorumlanıyor. Toz bulutları görmesi olağan bir durum ama bu sefer çok fazla ve aynı zamanda erken geldi. Küresel ısınma ile birlikte ani erimeler yaşanıyor, sel ve taşkınlara neden oluyor. Dengenin bozulmasıyla rüzgar da beklentilerin ve normallerin üzerinde bir şiddette izleniyor" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 16 Mart 2010 Salı 17:51:05
Güncelleme :16 Mart 2010 Salı 18:03:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ceylan bakırcı IP: 95.7.57.xxx Tarih : 16.03.2010 23:49:04

türkiye ve dünyada gelişen hava kütlelerinin farklılıklarının olması, sürekli bir değişime ve ısınmaya neden olmasının etkenleri arasında insan faktörü rol oynamaktadır. bu faktör ortaya çıkardığı sorunlar doğal çevrenin yok olmasına ve neredeyse tamamen denilecek kadar yapay bir çevrenin ortaya çıkmasına neden olmuştur. burada orman alanlarının tahribi, sanayileşme ile bereber bunun zararlı etkilerinin ortadan kaldırılmadan gelişmeye evam etmesi elbette evrenin doğal dengesi bozmakta ve iklim farklılıklarına yol açmaktadır. bu da dünyanın hızla bir çölleşme ortamına girmesine neden olmaktadır. bu ve buna benzer doğal dengeyi etkileyen faktörler o kadar çoğalmaktadır ki bu da doğal dengenin yok olmasına neden olacaktır. fırtınaların kasırgaların buzul erimelerine neden olan iklim değğişikliğinin başlıca nedenlerinden birkaçı olarak sıralanabilir bu söylediklerim.