4
Mayıs
2024
Cumartesi
VAN

'Sağduyu' çağrısı

Van’da dün yaşanan, 1 kişinin ölümüne, 7 kişinin de yaralanmasına sebep olan cenaze gerginliğinin ardından Demokratik Halk Partisi (DEHAP) Van İl Teşkilatı Başkanı Abdurrahman Doğar, bazı sivil toplum örgütü temsilcileriyle birlikte Van Valisi Niyazi Tanılır’ı makamında ziyaret etti.

Ziyaret sonrası Tanılır ve Doğar, ayrı ayrı yaptıkları açıklamalarda halkı sağduyulu olmaya çağırdı.

Bu sabah Van Valisi Niyazi Tanılır’ın daveti üzerine DEHAP Van İl Teşkilatı Başkanı Abdurrahman Doğar, İnsan Halkları Derneği (İHD) Van Şube Başkanı Zeki Yüksel, Van Bölge Barosu Başkanı Ayhan Çabuk, Mazlum-Der Van Şube Başkanı Abdulbasit Bildirici ve KESK’e bağlı kapatılan Eğitim-Sen Van Şube Başkanı Özdal Üçel valiliğe geldi.

Van İl Emniyet Müdürü Tacettin Kurt’un da hazır bulunduğu görüşmenin ardından binadan ayrılan DEHAP İl Teşkilatı Başkanı Doğar, basın mensuplarına yaptığı açıklamada halkı sağduyuya çağırdı.

Açıklamasına, dün Bostaniçi Beldesi’nde yaşanan olayın herkesi derinden üzdüğünü söyleyerek başlayan Doğar, jandarmanın, önüne barikat oluşturduğu grubu mezarlığa sokmamasını ’tahammülsüzlük’ olarak nitelendirdi.

Doğar, "Toplanan kalabalığı dağıtma yönünde gerekli çalışmayı yürüttük. Bu hadiselerin, sıkıntıların, bu tür ölümlerin tekrar yaşanmaması için bugün, dün öldürülen vatandaşımızın cenaze törenine katılacağız. Burada herkesi sağduyuya davet ediyorum" diye konuştu.

Çıkan olayda ölen ve yaralananların arkalarından silahla vurulduğunu iddia eden Doğar, "Olaylar sırasında saldırı ve mukavemet var şeklinde söylentiler doğru değildir. Kalabalık tam dağılırken arkadan ateş edilmiş. Ölen de yaralananlar da aradan vurulmuştur" iddiasında bulundu.

"PROVOKASYONA MEYDAN VERMEYİN"

Vali Niyazi Tanılır ise makamında gazetecilere yaptığı açıklamada, meydana gelen olayların kendilerini derinden üzdüğünü söyledi.

Temennisinin bu tür olayların meydana gelmemesi olduğunu belirten Tanılır, "Akşam hayatını kaybeden vatandaşımızın da bugün cenaze töreni yapılacak. Biraz sonra Bostaniçi Beldesi’nde ailesinin bulunduğu yerde defnedilecektir. Ben tüm vatandaşlarımızı sakin olmaya davet ediyorum. Herhangi bir tahrike ve provokasyona meydan vermesinler. Bu tür kalabalıkların olduğu yerlerde provokatörler de durumdan istifade etmek isteyebilir. Özellikle yasadışı oluşumlar ve terör örgütleri, bu tür kalabalıkları kendi lehlerine çevirmek için provokasyonlara başvurabilir. Herhangi bir yasa dışı pankart ve slogan atılmasını arzu etmiyoruz. Vatandaşlarımız güvenlik güçlerine yardımcı olurlarsa inanıyorum ki, bugünkü cenaze töreni sakin bir şekilde sona erecektir. Dünkü olaylara benzer olaylar yaşanmayacaktır" dedi.

"Özellikle vatandaşlarımız güvenlik güçlerine, polise ve jandarmamıza güvensinler ve yardımcı olsunlar" diyerek sözlerinin altını çizen Tanılır, "Polis ve jandarmanın aldığı tedbirler arkadaşların güvenliği içindir. Devlet vatandaşın güveni ve huzuru için vardır. Kolluk kuvvetleri de devletin bu konudaki organlarıdır" diye konuştu.

Bu tür olayların kentin ekonomisine çok büyük zarar verdiğini vurgulayan Niyazi Tanılır, "Biliyorsunuz turizm sezonu 15 Nisan’da kentimizde açıldı ve sezon çok iyi başladı. Otellerimizde boş yer bulmak bugün itibariyle imkansızdır. Bu tür olaylar maalesef ilimizin imajına zarar vermektedir. Bunlar münferit olaylar olsa dahi, dışarıya farklı şekilde yansımaktadır. Olaylar, Van’da sanki çok büyük bir gerginlik ve iç savaş varmış gibi yansıtıldığından birçok tur operatörleri de rezervasyonunu iptal etmekte, gelmek isteyen pek çok turist vazgeçmektedir. Bu durum yatırımcıyı da çalışanları da derinden etkilemektedir. Bu yüzden olayları sadece doğal mantığı içinde yansıtmak ve doğallığı içinde algılamak büyük önem taşımakta. Bu konuda hepimize büyük görev düştüğüne inanmaktayım" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 22 Haziran 2005 Çarşamba 17:27:12
Güncelleme :23 Haziran 2005 Perşembe 16:03:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?