5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

Sağlık ekiplerinin zorlu mücadelesi

Van'ın Özalp ilçesinde aşı taramasına çıkan sağlık ekipleri, zorlu doğa şartları ile mücadele etmek zorunda kalıyor. Çamura saplanan sağlık görevlilerinin minibüsünü kurtarmak için mezra sakinleri yardıma koştu.

Kış mevsiminin oldukça çetin geçtiği Özalp ilçesinde kamu hizmetleri her şeye rağmen aralıksız sürdürülüyor. Bu hizmetler arasında en önemli ve kesintisiz devam ettirilmesi gerekenlerden biri de sağlık hizmeti olarak görülüyor. Bu çalışmalara özverisini de ekleyen çalışanlar, karşılarına çıkan zorluklara da göğüs geriyorlar.

Özalp Merkez Sağlık Ocağı'nda görevli Meryem Güngör ve Lütfiye Dişli adlı hemşireler, önceki gün Aşkın Mezrası'na giderek 15-49 yaş arasındaki kadınlar ve 0-3 yaş arası çocuklara yönelik aşı ve aile planlaması çalışmasında bulundu. Özverili hemşireler, ellerine aldıkları megafonla mezranın yollarına düşerek kayıtlı bulunan bayan ve çocukları aşıya çağırdı. Anonsu duyan mezra sakinleri aracın başına gelerek aşılarını olurken, kafalarına takılan çeşitli sorulara da yanıt aradılar.

Yaklaşık 2 saat süren çalışmanın ardından kayıtlarında hamile bir bayana bakılmadığını gören sağlık ekibi, evin mezranın dışında olması nedeni ile buraya gitme kararı aldı. Asfalt yoldan çıkarak tali yola giren sağlık ekibinin aracı bir süre sonra çamura saplandı. Bunun üzerine araçtan inen hemşireler, minibüsü itekleyerek saplandığı çamurdan çıkarmaya çalıştılar. Hemşirelerin çabalarını gören köylü bayanların da çabaları sonuç vermeyince araç sürücüsü traktör bulmak üzere mezra içerisine yöneldi.

Bu esnada hastayı muayene eden hemşireler ise köy evinde ısınarak bekledi. Bir süre sonra mezrada traktör bulamayan sağlık ekibi, durumu Sağlık Grup Başkanı ve Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Aytekin Esen'e bildirerek yardım istediler. Dr. Esen, mezraya bir ambulans göndererek sağlık ekibinin ilçeye nakledilmelerini sağladı. Mezrada mahsur kalan minibüs ise daha sonra gönderilen kepçe aracılığı ile çekilerek çamurdan çıkartıldı. Günün zorlu sonunda hemşireler, Aşkın mezrasında 6 çocuk ve 28 kadına aşı yaparken, 6 hamile kadını kontrolden geçirip, 2 yeni hamile kadın tespit ederek hastaneye yönlendirdiler.
 

iha
Yayın Tarihi : 21 Mart 2009 Cumartesi 14:18:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?