3
Mayıs
2024
Cuma
VAN

Sağlık müdürlüğünden ishal uyarısı

Van İl Sağlık Müdürü Dr. Ahmet Özer, yaz aylarında sıkça görülen ishaller konusunda anne ve babalar uyarılarda bulundu.

Dr. Ahmet Özer, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de çocuk ölüm nedenlerinden olan ishale bağlı ölümleri önlemek amacıyla ülke genelinde çalışmalar sürdürüldüğünü söyledi.

Başlatılan İshalli Hastalıklarının Kontrolü Programı kapsamında ishalin çocuk ölümleri içerisindeki payının gerilediğini kaydeden Dr. Özer, ishalin en sık 0.5 ile 2 yaş arasında ve en çok Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında görüldüğüne dikkat çekti. Temmuz ayının ilk haftasının Ağızdan Sıvı Tedavisi Haftası olarak değerlendirildiğini bildiren Özer, "İlkbahar ve yaz aylarında özellikle bölgemizde çocuklarda ishal sık görülmektedir. Yaş sebze ve meyvelerin daha çok yenildiği yaz aylarında alt yapı yetersizliği ve kişisel hijyen ishal salgınına sebep olmaktadır. 2 yaş altı çocuklarda görülen virüsler, özellikle yaz aylarında görülen ishallerin en sık nedenidir. İshal öncelikle vücuttan büyük miktarda tuz ve su kaybı meydana getirir. Vücuttan besin maddeleri de kaybedildiği için beslenme bozukluğuna neden olarak çocuğun gelişimini durdurur" şeklinde konuştu.

İshalli çocuğun tedavisiyle ilgili tavsiyelerde bulunan Özer, şu hususlara dikkat edilmesini istedi:

"İshal süresince daha sık öğünler vererek beslenmeye devam edilmelidir. Özellikle pirinç, patates, ekmek, yağsız et, yoğurt, sebze meyveleri, muz, elma ve havuç suyu tercih edilmeli, yağlı besinlerden, çay, kola gibi çok şeker içeren içeceklerden kaçınılmalıdır. Çocuk emziriliyorsa daha sık emzirilmedir. Süt içiriliyorsa, süt sulandırılıp miktarı artırılmalıdır. En yakın sağlık kuruluşundan ücretsiz temin edilebilecek olan tuz ve şeker karışımı paketler tarif edilen şekillerde kullanılmalıdır. Bu karışım, normal sudan daha iyi emildiğinden vücudun sıvı ve mineral kaybını telafi etmesi daha etkili olmaktadır. Şayet ishal kanlı mukuslu olursa, çocuğun ağzı, dili ve cildi kurumuş, halsiz ve bitkin görünüyorsa, ateşi oluyorsa hemen doktora götürülmelidir. Bütün bunların yanında çocuklara tuvalet alışkanlığı, el ve ağız temizliği öğretilmelidir. Yiyecekler kapalı kaplarda saklanmalıdır. Çocuklara temiz kaynaklardan sağlanan içme suları verilmelidir. Çiğ yenen sebze ve meyveler mutlaka yıkanmalıdır."

İHA
Yayın Tarihi : 10 Temmuz 2008 Perşembe 14:32:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?