7
Mayıs
2024
Salı
VAN

Sağlık taraması başarıyla sona erdi

VANLI DOKTORLAR ETİYOPYA'DA SAĞLIK TARAMASI YAPTI

Van Tıp Araştırmaları Derneği'nin (TAD) Türkiye İşbirliği ve Kalkınma İdarisi Başkanlığı'nın (TİKA) işbirliği ile Etiyopya'da gerçekleştirdiği sağlık taramasının başarı ile tamamladığı açıklandı.

Dernek binasında basın mensuplarına Etiyopya'da yaptıkları sağlık taraması hakkında bilgi veren yönetim kurulu üyesi Prof. Dr. Reha Erkoç, daha önce Avrupa Birliği desteği ile Van'ın Yalım Erez mahallesi ve Gürpınar ilçesinin Aşağı Kaymaz Mahallesi'nde de sağlık taraması yaptıklarını kaydetti.

Prof. Dr. Erkoç, sağlık alanında halk eğitimi faaliyeti yürüten TAD'ın ilk yurt dışı açılımı için Afrika Birliği'nin başkenti olarak tabir edilen insan ve kaynak potansiyeline rağmen yoksulluk, sağlık alanında ciddi eksiklikler yaşayan dünyanın en eski medeniyetlerinden birine beşiklik yapan Etiyopya'yı seçtiklerini kaydederek, "Projemizin amacı derneğimizin tüzüğü gereği sosyal sorumluluk çerçevesinde Türkiye adına yurt dışında sağlık alanında yardım ve işbirliği yapmaktır. Bu amaçla TİKA desteği ile 30 Mart -11 Nisan tarihleri arasında Etiyopya'nın Afar eyaletinin Awash kasabasında 14 hekim olarak sağlık taraması ve tedavi hizmeti gerçekleştirildik. İki hafta boyunca 5 bin hastanın muayenesini yaptık ve ilaçları da tarafımızdan ücretsiz olarak verildi. Ameliyathane şartları uygun olmadığından sadece az sayıda küçük cerrahi müdahale gerçekleştirdik. Ayrıca bizimle birlikte diş hekimi arkadaşlar ise 300 kişiyi muayene etti. 80 diş çekimi gerçekleştirdiler" dedi.

Bölgede AIDS (HIV) virüsü taşıyan insanların yoğun olduğunu ve bununla birlikte sıtma ile tüberküloz hastalıklarına sıkça rastladıklarını anlatan Prof. Dr. Erkoç, iki aşamalı olan proje çerçevesinden kasım ayında başkent Addis Ababa'ya gitmeyi planladıklarını kaydetti.

Etiyopya halkı tarafından çok sıcak bir şekilde karşılandıklarını ve kendilerine ülkenin gelenekleri gereği çok özel misafirlere hediye edilen birer kılıç verdiklerine belirten derneğin yönetim kurulu üyesi Doç. Dr. Kadir Ceylan ise bölgede çekilen görüntüler üzerinde Etiyopya'da gerçekleştirdikleri sağlık taramasını anlattı.

Çalışmaları hakkında bilgi veren doktorlar, basın mensuplarına Etiyopya'dan getirdikleri kahveden ikram ettiler.

VANLI DOKTORLAR ETİYOPYA'DA SAĞLIK TARAMASI YAPTI
İHA
Yayın Tarihi : 17 Nisan 2010 Cumartesi 15:49:01
Güncelleme :17 Nisan 2010 Cumartesi 17:42:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?