2
Mayıs
2024
Perşembe
VAN

Sağlıklı olmayan su şehre verilmiyor

Van Valisi Özdemir Çakacak, kimyasal değerlerin yüksek çıktığı bazı içme suyu kuyularının kapatıldığını, ilin içme suyu ihtiyacının yüzde 85'ini karşılayan Gürpınar kaynağında ise herhangi bir sorun olmadığını bildirdi. 

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, dün Samsun Büyükşehir Belediyesi ziyaretinde İzmir, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Van ve Kars'ta içme suyunun arsenikli olduğunu açıklamıştı. Bunun üzerine basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Van Valisi Özdemir Çakacak, içme sularının tüm illerde olduğu gibi Van'da da Sağlık Müdürlüğü ekipleri tarafından denetlendiğini ve analizlerinin yapıldığını söyledi. Sağlık Müdürlüğü'nün sağlığa uygun olmayan suların verilmemesi için valilik kanalı ile belediyeyi uyardığını anlatan Vali Çakacak, kendilerinin de sürekli belediye ile irtibat halinde olduklarını kaydetti. 

Vali Çakacak, ilin içme suyunun yaklaşık yüzde 85 ile 90'ının Gürpınar ilçesinde bulunan kaynaktan geldiğini belirterek, "Yapılan analizlere göre Gürpınar'dan gelen kaynak suyunda herhangi bir problemimiz yok. İçme suyunun yüzde 10 ile 15'lik kısmını karşılayan 30 veya 35 tane kuyunun birkaçında yapılan analizlerde, bazı kimyasalların yüksek olduğu görüldü. Dolayısıyla o kuyuların kapatılması yönünde belediyeye yazı yazıldı. 

Yapılan görüşmelerde de belediye kuyuları kapattığını bize bildirdi" dedi. İçme suyu analizlerini sürekli yaptıklarını belirten Çakacak, gördükleri olumsuzlukları direkt belediyeye bildirdiklerini kaydetti. 

Bir gazetecinin, "Bu 5 yıldan beri biliniyordu" demesi üzerine Vali Çakacak, İl Sağlık Müdürlüğü ve Belediye Başkanlığı'nın konu ile ilgili açıklama yapacağını söyledi.
Vali Çakacak, bir gazetecinin "İçme sularındaki arsenik oranının 158 mg desilitrenin üzerinde olduğu ve bunun İzmir içme suyundaki arsenik değerinden de fazla olup olmadığı yönündeki sorusuna ise, "Belediye o konuda açıklama yapacaktır. Belediyenin bize bildirdiğine göre kuyular kapatılmıştır. Çünkü söylediğimiz gibi açılan kuyular içme suyunun yüzde 10 veya 15'ini karşılıyor. 'Van'ın bütün içme suyu kuyulardan karşılanıyor, hepsi içilmeyecek derecede arsenikli' anlamına gelen bir soru soruyorsunuz.  İçtiğimiz suyun yüzde 85'i Gürpınar kaynağından gelmektedir" yanıtını verdi.
 
Vali Özdemir Çakacak, yüzde 15'lik kısmın da ciddi bir rakam olduğunu da belirterek, "Tabii ciddi bir rakam olduğu için devamlı inceleme yapıyoruz. Yüzde 10 değil, 5 de olsa, küçük bir miktar da olsa içilen su ise mutlaka analizi yapılmalıdır, bunlar zaten yapılıyor. Sağlık şartlarına uymayan içme suyuna izin verilmeyecektir" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 29 Ağustos 2008 Cuma 18:24:35
Güncelleme :29 Ağustos 2008 Cuma 18:30:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?