5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

Sandıkları İtalyanlar gözleyecek

İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şube Başkanı Cüneyt Caniş, 29 Mart 2009 günü yapılacak yerel seçimlerde sandık başlarında kendileri tarafından görevlendirilen gözlem heyetinden 14 kişinin İtalyan olduğunu belirtti.

Konuyla ilgili olarak İHD bürosunda bir açıklama yapan Şube Başkanı Cüneyt Caniş, Türkiye'nin anayasal ve yasal sisteminin demokrasinin çoğulculuk, katılımcılık ve açıklık ilkeleri ile hukukun üstünlüğüne dayanmayan bir yapıya sahip olduğunu savundu. Sistemin anti demokratik, farklılıkları reddeden, tekçi ve otoriter niteliğini korumakta olduğunu dile getiren Caniş, bu durumun başlı başına seçimlerin gerçek bir demokratik ortamda gerçekleşmeyeceğinin göstergesi olduğunu belirtti.

Bu nedenle birkaç sivil toplum örgütü ve sendika ile birlikte bir karar aldıklarını belirten Caniş, sandık başlarında gözlem heyeti bulunduracaklarını ifade etti. Bu heyetteki 14 kişinin de İtalyan olduğunu söyleyen Caniş, heyetin Adana, Mersin, Şanlıurfa, Şırnak, Hakkari, Siirt, Bitlis, Batman, Van, Iğdır, Bingöl, Tunceli, Elazığ, Diyarbakır, Ağrı, Muş illeri ve ilçelerinde görev yapacağını belirtti.

Caniş "Seçim günü gözlem heyetlerimiz yaşanan olumsuzlukları raporlaştıracak ve bu raporları kamuoyuyla paylaşacaktır. Bu vesile ile buradan bir kez daha başta hükümet olmak üzere devletin tüm kurum ve kuruluşlarına, yerel seçimlerin demokratik ilkelere uygun bir şekilde gerçekleşmesini, tarafsızlık ilkesine sonuna kadar bağlı kalınmasını, seçmen iradesinin demokrasinin özü olduğunun unutulmamasını hatırlatıyoruz" dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 28 Mart 2009 Cumartesi 16:24:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?