6
Mayıs
2024
Pazertesi
VAN

Sandıktan zaza kültürü çıktı

SANDIKTAN ZAZA KÜLTÜRÜ ÇIKTI

Van'da yerel yayın yapan Merkür TV'de, hikayelerinden yöresel yemeklere, geleneksel giysilerden türkülere kadar kültürün pek çok unsurunu içeren Yaşamın Çeyiz Sandığı adlı televizyon programının son bölümünde Zazaca türküler söylendi.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Radyo Televizyon Teknolojisi öğrencilerinin hazırladığı ve Prof. Dr. Sedat Cereci'nin danışmanlığını yaptığı programın 2. bölümünde yemek kültürü ve doğru beslenme konusu ele alınırken, Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki pek çok yöreden yemek kültürü örneklerinin yer aldığı magazinlerin yanı sıra programın müzik bölümlerinde Zazaca türküler seslendirildiği bildirildi. Zaza türkülerinin yanında Alevi nefesleri ve Anadolu'nun değişik yörelerinden kırık havaların da seslendirildiği kültür programında, kültürün diğer önemli unsurları olan yöresel gelenekler, yöresel yiyecekler, sözlü halk kültürü örnekleri, yabancı toplumların kültürleri, edebi yapıtlar, yazılı eserler, bitkilerle ilgili bilgiler, mimari yapılarla ilgili bölümlerin de yer aldığı açıklandı. 15 günde bir yayınlanan programın, Radyo Televizyon Teknolojisi Bölümü'nde eğitim gören öğrenciler için ders niteliği taşıdığı, programın yapımında yaklaşık 20 öğrencinin görev aldığı belirtildi.

Lokanta işletmecisi ve mutfak kültürü araştırıcısı Sevil Sarı'nın konuk olarak katıldığı Yaşamın Çeyiz Sandığı adlı programda, doğru beslenmenin yolları açıklanırken, değişik yörelerin yemek kültürlerinden de örnekler verildiği belirtildi. Programda Diyarbakır'daki kalaycıların atölyelerindeki çalışmaları, Mardin'de sac ekmeği yapımı, Batman'da gözleme yapımı, Erzurum'un ünlü tatlısı kadayıf dolmasının yapımıyla ilgili magazinlerin yer aldığı öğrenildi. Van Bilim ve Sanat Merkezi öğrencilerinin Nasreddin Hoca fıkrası canlandırdıkları programda, İpekyolu Gazetesi'nden Emin Toktaş'ın, Çarpanak Adası'ndaki kilisenin restorasyonunu konu edinen haberle ilgili yorumla yer aldığı belirtildi.

Her bölümde bir kentin ve bir ülkenin tanıtıldığı Yaşamın Çeyiz Sandığı adlı kültür programının 2. bölümünde Samsun'un tanıtımı ve Avrupa'nın en genç devleti Kosova'yla ilgili görüntülerin ve bilgilerin yer aldığı açıklandı. Adnan Kuş'un sunduğu programda Eda Arı İskender Pala'nın kitabını tanıtırken, Şeyda Taşan'ın da yemeklerde kullanılan bitkilerle ilgili bilgiler verdiği öğrenildi. Kültür konulu bir bilgi yarışmasının da düzenlendiği yarışmada, Vani Mehmed Efendi'nin kitabıyla ilgili soru sorulduğu, doğru yanıt veren izleyicilere kitap armağanı verildiği açıklandı.

Anadolu'daki mutfak kültürünün, beslenme alışkanlıklarının ve beslenme sırasında yapılan yanlışların enine boyuna irdelendiği programda, Anadolu'nun diğer coğrafyalardan farklı olarak insanın ihtiyaç duyduğu her türlü besinin elde edildiği, tüm sebze ve meyvelerin yetiştiği, hayvansal ürünlerin bulunduğu bir coğrafya olduğuna vurgu yapıldı. Kahvaltı alışkanlığının ihmal edilmesinden yanlış yemek pişirme alışkanlıklarına kadar beslenmeyle ilgili ayrıntıların da ele alındığı Yaşamın Çeyiz Sandığı adlı programda, değişik yörelerin yemek türleri ve Van'ın ünlü yemekleri konusunda da örnekler verildiği bildirildi.

Televizyon kanallarının hazırlayabileceği en elverişli program türünün kültür programları olduğunu söyleyen Prof. Dr. Sedat Cereci, sınırsız bir alan olan kültürün her zaman ilgi çektiğini, izleyicilerin özellikle farklı kültürlere büyük ilgi gösterdiğini, kültür programlarının hiçbir zaman izlenme oranı kaygısı taşımadıklarını belirtti. İleriki programlarda Kürt kültürünün başlıca değerleri, Alevi kültürünün ayrıntıları, Anadolu'da yaşamış antik kültürler, Yezidi kültürünün içeriğinin de program konusu olarak ele alınacağını, Van halkının değişik kültürleri tanıması için araştırmalar yaptıklarını dile getirdi.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Mart 2010 Pazartesi 17:28:05
Güncelleme :15 Mart 2010 Pazartesi 23:02:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?