4
Mayıs
2024
Cumartesi
VAN

'Şarbon' paniği!

Van’ın Gevaş İlçesi Kayalar köyünde, 4 kişinin kestikleri hayvandan bulaştığı belirtilen şarbon hastalığına yakalanması üzerine Sağlık İl Müdürlüğü, aynı hayvanın etini yedikleri tespit edilen 114 kişiyi sağlık kontrolünde geçirip, koruyucu amaçlı reçeteler yazdı.

Kayalar köyü ve yakınında bulunan İkizler köyünde hayvan giriş çıkışının yasaklandığı kaydedildi.

Önceki gün aniden hastalanan Nezir Arvas, eşi Hayriye ve kızı Hatice Arvas ile komşuları Mehmet Sıddık Elmas’ın el ve kollarından meydana gelen yara ve şişkinlik şikayetiyle sağlık kuruluşlarına başvurmaları üzerine ortaya çıkan şarbon hastalığı, Sağlık İl Müdürlüğü ile Gevaş İlçe Tarım Müdürlüğü’nü harekete geçirdi.

Dün ön inceleme yapmak üzere bir ekip gönderen Sağlık İl Müdürlüğü, bugün de köylüleri sağlık kontrolünde geçirdi.

Sağlık İl Müdürü Dr. Muhammet Güzel Kurtoğlu başkanlığında köye giden 5 doktor, 2 hemşire ve sağlık elemanlarından oluşan 10 kişilik bir ekip, köyde aynı hayvanın etini yedikleri belirlenen 114 kişi okula topladı. Okulda doktorlar tarafından tek tek sağlık kontrolünde geçirilen köylülere koruyucu amaçlı reçeteler yazıldı.

Yaklaşık 4 gün önce şarbon tanısıyla hastanelere başvuran hastalardan şarbon tespit edildiğini ifade eden Sağlık İl Müdürü Dr. Muhammet Güzel Kurtoğlu, bunun üzerine filyasyon çalışması yapmak için köye geldiklerini ifade etti.

Köyde kesilen büyükbaş hayvanın etinde yedikleri belirlenen 118 kişinin olduğunun bunlardan 4’ünün Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi’nde tedavi altında tutulduğunu kaydeden Kurtoğlu, diğerlerinin ise muayenelerinin yapılıp, gerekli bilgilerin verildiğini dile getirdi.

Dr. Kurtoğlu, "Ancak şarbonun kesin kaynağının bu kesilen hayvan olup olmadığını bilmiyoruz. Kesilen inekten numuneler alıp, Elazığ Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’ne gönderdik. Buradan gelecek olan kesin sonuca göre kararımızı vereceğiz. Buna rağmen çalışmalarımıza başladık. Hekim arkadaşlarımızla birlikte bu kesilen hayvanın etinde yiyen kişileri muayene ettik" dedi.

Köydeki tüm hayvanların sağlık kontrolünü yaptıklarını belirten Gevaş İlçe Tarım Müdürlüğü’nde görevli Veteriner Hekim Mehmet Yavuz ise hayvanlarda herhangi bir şarbon vakasına rastlayamadıklarını kaydetti.

Köylüler tarafından eti yenilen hayvandan numune alınarak Elazığ Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’ne gönderildiği belirten Yavuz, gelecek sonuca göre köyün giriş ve çıkışlarına uyarı tabelalarını asacaklarını ifade etti.

Köydeki bütün hayvanlara şarbon aşısını da yapacaklarını ifade eden Yavuz, Kayalar köyü ile yakınında bulunan İkizler köyüne hayvan giriş ve çıkışlarını yasakladıklarını ifade etti.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Haziran 2005 Cumartesi 16:46:27
Güncelleme :18 Haziran 2005 Cumartesi 19:37:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?