4
Mayıs
2024
Cumartesi
VAN

Sebzecilerden Erdoğan'a çağrı

Van Sebze ve Meyve Komisyoncular Odası Başkanı Kemal Baba, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 3 Kasım seçimleri öncesi Vanlı işadamlarına söylediği "AK Partiye oy vererek 250 milletvekili ile bizi Meclis’e gönderin, sınır kapılarınız sonuna kadar açık kalacak" vaatlerin yerine getirilmesini beklediklerini söyledi.

Sınır Ticaret Merkezi (STM) yoluyla yapılan yaş sebze ve meyve kotalarının düşük olması Vanlı sebzecilerin tepkisini almaya devam ediyor. Sınır ticaretindeki aksaklıkların giderilmemesini siyasilerin ilgisizliğine bağlayan Sebze ve Meyve Komisyoncular Odası Başkanı Kemal Baba, 3 Kasım seçimleri öncesi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın sınır ticaretinin önündeki engellerin kaldırılacağı yönündeki vaatlerini hatırlattı. Baba, "Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan seçim öncesi bizlerle yaptığı toplantıda AK Parti’ye oy vererek 250 milletvekili ile Meclis’e göndermeleri halinde sınır kapılarının sonuna kadar açık olacağını söylemişti. Biz 250 değil, 350 milletvekili ile Meclis’e gönderdik. Aynı sözler 28 Mart yerel seçimler öncesinde de verildi, ancak sınır ticareti her geçen gün verilen kotalarla bitiriliyor. Bizler verilen sözler ve vaatlerin tutulmasını bekliyoruz" dedi.

Hatay’ın Cilvegözü Sınır Kapısı’ndan sınır ticareti kapsamında getirilen karpuzun Türkiye’nin her tarafına götürülerek satıldığını, ancak aynı yöntemle Esendere Sınır Kapısı’ndan getirilen karpuzun sadece mücavir illerde tüketildiğini ifade eden Baba, bölge illerine uygulanan çifte standardın kaldırılmasını istedi.

Baba, 2006 yılında Dış Ticaret Müsteşarlığı ve Tarım Bakanlığı’nca belirlenecek ürün kotalarının gram ile değil daha geniş kapsamlı tutulmasını beklediklerini dile getirerek, bölge halkına hiçbir katkısı olmayan ürünlerin kapsama alınmasına tepki gösterdi.

Türkiye’nin yıllık ihtiyacından fazla olan 847 ton kınanın belirlenmesine bir anlam veremediklerini dile getiren Kemal Baba şunları söyledi:

"Sınır ticareti kapsamında bize 189 ton karpuz çekirdeği vermişler. Karpuz yetiştiriciliğinin merkezi olan Çukurova bölgesinde yıllık olarak 6 ton karpuz çekirdeği tarlaya ekilirken böyle bir kotanın verilmesi bizim alay etmek anlamına geliyor. 5 bin ton gübre verilmiş 8 ay kış olan bir memlekette biz bu gübreyi nasıl tüketeceğiz. Sınır ticareti kapsamında bize verilen sadece 714 ton karpuz. Ancak bu karpuzun son geliş izni 15 Nisan’a kadar serbest idi, VATSO Başkanımız Zahir Kandaşoğlu ve bizim girişimlerimiz sonucu 25 Nisan’a kadar uzattık. Türkiye’deki ürün bu yıl havaların soğuk geçmesi sebebiyle ancak haziran ayında çıkabilecek. Ancak bize böyle bürokrasi engel çıkarırken, aynı yöntemle Hatay-Cilvegöz’ünden getirilen karpuz sürekli olarak serbest ve Türkiye’nin her tarafından satışı sunuluyor. Yüzde 70’i işsiz olan bölge halkına yeter artık zulüm etmesinler. Hergelen hükümet gideni aratır oldu. Sayın Milli Eğitim Bakanımız Hüseyin Çelik, 57. hükümet dönemin söylediği ’Sınır ticareti, sinir ticaretine döndü’ sözleri maalesef yine devam ediyor".

İHA
Yayın Tarihi : 3 Mayıs 2005 Salı 13:00:09
Güncelleme :9 Mayıs 2005 Pazartesi 15:56:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?