2
Mayıs
2024
Perşembe
VAN

Şeker fabrikasında özelleştirme krizi

Erciş Şeker Fabrikası'nın Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından satışa sunulmasına tepki gösteren Şeker-İş Erciş Şube Başkanı Halis Halifeoğlu, Van Gölü havzasındaki tek büyük sanayi tesisinin satılmasının an meselesi olduğun belirtti.

Özelleştirme ile alakalı olarak İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Sendika Başkanı Halis Halifeoğlu, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın şeker fabrikalarının bir bölümünü guruplar halinde blok olarak satışa çıkartacağını, bu yönde Rekabet Kurulu'ndan görüş beklediğini belirtti. Halifeoğlu, Erciş, Erzurum, Ağrı, Kars ve Muş'taki şeker fabrikalarının A Gurubu'nda yer verildiğini, satılacak fabrikaların başında yer aldığını söyledi. Doğu'daki şeker fabrikalarının kurulmasının bir yerde de sosyal amaçlı olduğunu da işaret eden Halifeoğlu, "Erciş Şeker Fabrikası sosyal amaçlı kurulduğundan ötürü ekonomik olarak değerlendirilmesi yanlıştır. Van Gölü havzasında Erciş Şeker Fabrikası dışında başka büyük sanayi kuruluşu bulunmadığından özelleştirilmesi son derece yanlıştır. Devletin yaptığı tüm teşviklere rağmen özel sektör maalesef bölgeye yatırım yapmamıştır. Fabrika bölgede modern tarımın geliştirilmesine katkı sağlanmaktadır. Pancar, tarım ile uğraşan çiftçilerin geçim kaynağı olduğu gibi, hayvancılığın gelişmesine de vesile olmaktadır. Bölgede yaşanan terör sorunun öncelikli maddesi ekonomi olduğundan, fabrika bölge ekonomisinin gelişmesine de ayrıca katkı sağlamaktadır. Erciş'e yılda 50-70 milyon YTL katma değer sağlamaktadır. Bu örnekleri çoğaltmak mümkündür. Van Gölü havzasında yaşayan insanların bir şekilde faydalandığı Erciş Şeker Fabrikası'nın üretiminin sürdürülmesinin elzem olduğunu her halde bilmek gerekir. Erciş'in ekonomik sosyal ve kültürel olarak can damarını oluşturduğunu da söylemek yanlış olmaz sanırım" dedi.

Şeker-İş Erciş Şube Başkanı Halifeoğlu gelişmeleri raporlar halinde bölge milletvekilleri, sivil toplum kuruluşları, Erciş esnafı ve çiftçilerle de paylaştığını da sözlerine ekleyerek, "Sorumluluk sahibi olan her Ercişli, şeker fabrikasına sahip çıkmalıdır. Devlet, Erciş Şeker Fabrikası'nın özelleştirilmesiyle karlı mı çıkacak, yoksa zararlı mı? Kanımca devleti yönetenler bu soruya sağlıklı cevap bulduktan sonra karar vermelidir" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 24 Mayıs 2008 Cumartesi 14:43:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
eganisli çağlar IP: 85.99.139.xxx Tarih : 28.05.2008 22:29:58

Başkanım sizi öncelikle tebrik ediyorum.başarılarınızın devamını istiyorum.