5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

Sel mağdurları yardım bekliyor

Van İl Genel Meclis üyeleri, kentte meydana gelen sel felaketinden dolayı 3 bin 87 ailenin mağdur olduğunu belirterek, yetkililerin sel mağdurlarına yardımcı olmadığını ifade ettiler.


İl Özel İdare Toplantı Salonu'nda bir araya gelen Demokratik Toplum Partili (DTP) ile Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) İl Genel Meclis üyeleri aldıkları ortak kararları kamuoyuyla paylaştı. Konuyla ilgili hazırlanan ortak basın metnini okuyan DTP Grup Başkanı Aynur Tahran, il nüfusunun yüzde 46.8'inin köylerde yaşadığını dile getirdi. Köylülerin geçimlerini tarım ve hayvancılıkla sağladığını ifade eden Tarhan, "Yaklaşık 470 bin insanımızın yaşadığı bu sosyal birimlerin geçim kaynağı tarım ve hayvancılık olduğu, başka da geçim kaynağı olmadığı herkesçe bilinen bir doğrudur. Bu doğrudan hareketle bu sosyal alanda yaşayanların birçok sorunu olduğu ve bu sorunlarla yıllarca ilgilenilmediği görülecektir. Bunun en çarpıcı örnekleri Haziran ayında başlayarak Temmuz ortalarına kadar aralıklı meydana gelen sel felaketlerinde ilçe ve köylerde toplam 3 bin 87 ailenin mağdur olduğunu tespit edilmiş. Bu sel felaketleri sonucu büyük oranda toprak kayması oluşmuş, yollar, köprüler tahrip olmuş, dere yatakları su kanalları, arazi yolları ve su şebekeleri kullanılamaz hale gelmiştir. Yaşanan bu afetin farklı tarihlerde farklı alanlarda yaşanması, bu afetin zamanında müdahalesini ve acil eylem planının uygulanmaması anlamına gelemez. Zarar gören vatandaşlarımızın ürün ve hayvan kayıplarının ve yine yol, köprü, su şebekesi zararlarım topluca dikkate alındığında, zarar gören nüfusun sayıca çok fazla olduğu görülecektir. Benzer felaketler yaşayan ülkemizin diğer bölgeleriyle kıyaslandığında, bölgemizin buralardan daha çok zarar görmesine karşın, yapılan müdahale çok sıradan bile sayılamamaktadır. Benzer felaketle karşı karşıya kalan Giresun ili nasıl ki affet kapsamına alındı ise Van'da affet kapsamına alınması gerekmektedir. Ancak ilimiz ve halkımız adeta kendi kaderine terk edilmiş. Merkezi hükümetin ve bölge milletvekillerinin duyarsızlığı ve ilgisizliği, insanımızda çok büyük rahatsızlık ve umutsuzluğa neden olmuştur. İlimizin sosyo-ekonomik koşulları göz önüne alındığında, meydana gelen sel felaketlerinin çok büyük maddi kayıplara neden olduğu ve bu kayıplarında acilen asgari düzeyde giderilmesi için acil bir eylem planı oluşturulması gerekmektedir" dedi.


Devlet Su İşleri 17. Bölge, Tarım İI, Bayındırlık ve İskan müdürlükleri ile İl Genel Meclisi'nin de içinde yer aldığı bir komisyon tarafından zarar tespit çalışmalarının yapıldığını anlatan Tarhan, ancak bu çalışmaların sadece kağıt üzerinde kaldığını iddia etti. İI Hasar Tespit Komisyonu kararı ile bu çalışmalar ilgili bakanlıklara bildirildiğini söyleyen Tarhan, "Ancak 2090 Sayılı Yasa gereği, bu tür durumlarda tüm mal varlığının yüzde 40'ının kaybedilmesi durumunda yardım yapılabileceği, aksi taktirde herhangi bir yardımın yapılmayacağına hükmetmektedir. Bu nedenle de ilimiz genelinde yaşanan ve 3 bin 87 ailenin doğrudan etkilendiği bu felaket sonucunda her hangi bir kamu yardımı görülmemiştir. Bir başka temel sorun ise arazilerin sigortalı olması öngörülmektedir. Bölgemizde sigortalanacak nitelikte arazinin olmadığı, risk bölgesinde bulunan bölgelerin ise sigorta şirketleri tarafından sigortalanmadığı bilinmektedir. Dolayısıyla mağdur olan bu 3 bin 87aileye acil yardım yapılması konusunda ilgili birimlerin özellikle Valimizin, Van milletvekillerinin ve merkezi hükümetin bu sorunun çözümü için acil olarak harekete geçmesini talep ediyoruz" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 13 Ağustos 2009 Perşembe 16:21:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?