5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

Şemdinli Davası ertelendi

Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nde bugün görülen Şemdinli Davası'nda, eski terör örgütü hükümlüsü Seferi Yılmaz'ın Şemdinli Davası'nın Ergenekon Davası ile birleştirilmesi talebi reddeden mahkeme heyeti, 2005 yılında meydana gelen olayla için ikinci kez keşif yapma kararı aldı.

Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde 9 Kasım 2005 tarihinde meydana gelen patlamanın tutuksuz yargılanan sanıkları astsubay Ali Kaya, Özcan İldeniz ve PKK itirafçısı Veysel Ateş, Van Askeri Mahkemesi'nde saat 14.00'te başlayan ve yaklaşık 30 dakika süren davanın duruşmasına katılmadı.
 
Sanık avukatlarından Orhan Nalcıoğlu ve Yurdakan Yıldız'ın hazır bulunduğu duruşmada, ilk celsede salonu terk ederek davaya katılmayacaklarını kaydeden eski PKK terör örgütü hükümlüsü Seferi Yılmaz'ın avukatlarından ise sadece Murat Timur dinleyici olarak katıldı.

Patlamanın yaşandığı Umut Kitabevi'nin sahibi Seferi Yılmaz ile olayda yaralanan Metin Korkmaz ve hayatını kaybeden Zahir Korkmaz'ın kardeşi Cengiz Korkmaz'ın hazır bulunduğu duruşmada kimlik tespiti yapan Mahkeme Başkanı Yarbay Yücel Savrul, talimatla alınan ifadeleri okudu.

Önceki duruşmada olay yerinde tekrar keşif yapılmasını isteyen Seferi Yılmaz bu talebinin tekrarladı. Ergenekon Davası kapsamında Malatya'da gözaltına alınan Veysel Şahin'in basında yer alan ifadesinde Şemdinli Davası ile ilişkin beyanlarının bulduğunu belirten Yılmaz, mahkeme heyetine Şahin'in ifadesi olduğunu belirttiği bir sayfalık bilgisayar çıktısı verdi.

Sanık avukatlarından Yurdakan Yıldız, önceki duruşmada alınan ara karar gereğince, dava dosyasında bulunan ve olaydan hemen sonra televizyon kanallarında yayımlanan görüntülerin, Jandarma Genel Komutanlığı Kriminal Daire Başkanlığı'ndan gelecek raporun gelmesinden sonra izlenmesinin daha yararlı olacağını belirtti. Bunun üzerine mahkeme heyeti CD'lerin izlenmeni bir sonraki celseye bıraktı.

Daha sonra duruşmaya 10 dakika ara veren mahkeme heyeti, Seferi Yılmaz'ın önceki duruşmada yaptığı Şemdinli Davası'nın Ergenekon Davası ile birleştirilmesi talebini reddederken, 2005 yılında meydana gelen olay için ikinci kez olay yerinde keşif yapma kararı verdi. Sanık, tanık ve müdahillerin yapılacak olan keşifte hazır bulunması için ilgili yerlere talimat yazmayı kararlaştıran mahkeme heyeti, keşifi 9 Haziran tarihine ve davanın duruşmasını ise 12 Haziran 2009 tarihine erteledi.
 

iha
Yayın Tarihi : 27 Mart 2009 Cuma 18:30:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?