3
Mayıs
2024
Cuma
VAN

Sendika baskınının ardından

Eğitim-Sen Van Şube'sine yapılan baskında gözaltına alınan ve daha sonra tutuklanan 18 kişinin yakınları, basında çıkan haberlere tepki gösterdi.

Gözaltına alınan 18 kişiden 7'sinin ailesi Cumhuriyet Başsavcılığı'na konu ile ilgili suç duyurusunda bulundular.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi'ne başvuruda bulunan aileler adına basın açıklaması yapan Murat Atabay, bazı yayın organlarında çıkan haberlere tepki gösterdi. Gözaltı sırasında çocuklarının hırpalandığını, psikolojik baskı altında tutulduklarını ve darp edildiklerini iddia eden Atabay, bu uygulamaların alınan sağlık raporlarıyla kanıtlandığını belirtti. Bazı yayın kuruluşlarının gözaltı esnasında canlı yayın yaparak çocukları 'Dağa çıkma hazırlığında olan kişiler' olarak lanse ettiğini savunan Atabay, "Bu çirkin saldırılar baskın günü ile sınırlı kalmayıp, bugüne kadar çocuklarımız sürekli basın aracılığı ile rencide edilmiş ve açık hedef haline getirilmiştir. Devam eden bir yargılama süreci ve henüz haklarında kesinleşmiş bir mahkeme kararı yokken, çocuklarımızın ve bizlerin çalıştığımız kurumlardaki durumumuzun kaydedilmesi hem hukuken suçtur hem de basın ahlakına sığmamaktadır" dedi.

Aileler olarak tutuklu bulunan çocukların durumlarından kaygı ve endişe duyduklarını da sözlerine ekleyen Murat Atabay şöyle konuştu:

"Çocuklarımız sözde objektif medya tarafından aleni bir şekilde 'Örgüt üyesi' olarak ilan edilmiştir. Bu saldırı, 'Suçu mahkemelerce kanıtlanıncaya kadar herkes suçsuzdur' ilkesinin açık şekilde ihlalidir. Biz çocuklarımızın suç işlediğine inanmıyoruz. Kesinleşmiş bir mahkeme kararı olmamasına rağmen çocuklarımız medya tarafından insafsız bir şekilde yalnızlaştırılmakta ve yargısız bir infaza kurban edilmek istenmektedir. Basının ve sıfatı ne olursa olsun kişilerin kendini bağımsız yargı organları yerine koyarak bireyleri suçlu ilan etmesi suçtur ve savcıların bu konuda derhal işlem başlatmaları gerekmektedir. Elbette bizler aileler olarak, yapılan bu saldırılara karşı asla sessiz kalmayacağız. Mesnetsiz, ahlak dışı ve uydurma haber yapan basın kuruluşları ile ilgili hukuki haklarımızı sonuna kadar kullanacağız."

Yapılan açıklamanın ardından 18 öğrenciden 7'sinin ailesi İHD temsilcileriyle birlikte Cumhuriyet Başsavcılığı'na giderek, bazı yayın kuruluşları hakkında suç duyurusunda bulundu.

.
Yayın Tarihi : 4 Temmuz 2008 Cuma 18:32:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?