2
Mayıs
2024
Perşembe
VAN

Sendika tartışması

Türkiye Ticaret Kooperatif Eğitim Büro ve Güzel Sanatlar İşçileri Sendikası Genel Başkanı Gürsel Doğru, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde (YYÜ) çalışan bir kaç üyelerinin bazı kişiler tarafından kandırılarak sendikalarından istifa ettirildiğini söyledi. 

Yol-İş Sendikası Van Şubesi konferans salonunda gerçekleşen basın açıklamasında Başkan Gürsel Doğru, YYÜ'de yaşanan istifalardan dolayı ziyarette bulunduklarını belirtti. 

YYÜ'nün bölgenin en önemli üniversitelerinden birisi olduğunu ifade eden Doğru, bu üniversitede yıllardır çalışanlar adına sendikalarının toplu iş sözleşmesi imzaladığını kaydetti. İşsizlik sorunu ile pençeleşen ülkede, çalışanların işten çıkarılma korkusu taşımadan, güvenli bir iş ortamında ve üstelik toplu iş sözleşmesine tabi olarak çalışmalarının son derce önemli olduğunu anlatan Doğru, "Tez-Koop-İş Sendikası olarak asıl amacımız örgütsüz olan tüm işyerlerini örgütlemek, demokratikleşmeye katkı sağlamak ve özellikle işçi hak ve özgürlüklerinin güvence altına almaktır. Ancak Türkiye'de işçi hak ve özgürlüklerini güvence altına almak, sendikalaşmak ve yeni haklar elde etmek bir hayli zor ve meşakkatli bir iştir. Nitekim geçen 5 yıllık dönemde, yüz binlerce işçi sadece ve sadece sendikaya üye oldukları için işten çıkartılmıştır. Ülkemizde sendikal örgütlülük oranı oldukça düşüktür ve işçilerimiz Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelere kıyaslandığında en kötü çalışma koşullarına sahiptir. Buna rağmen çalışanların sahip olduğu kısıtlı haklar bile sürekli ihlal edilmekte, Türkiye şartları için lüks bulunmaktadır. Ülkemizde işçi hak ve özgürlükleri ile sendikal hakların kullanımı konusunda durum bu kadar vahimken, YYÜ'de çalışan bazı arkadaşlarımızın sadece ve sadece kendi çıkarları uğruna, çalışanları sonu belli olmayan bir maceraya sürükleyerek bazı arkadaşlarımız sendikamızda istifa ettirmişlerdir" dedi. 

Tez-Koop-İş Sendikası olarak bu duruma sessiz kalmalarının mümkün olmadığını da sözlerine ekleyen Başkan Gürsel Doğru, şöyle konuştu;
"YYÜ çalışanları bu haklarını yıllar içerisinde ve sabırla mücadele ederek elde etmiştir. Bu hakları macera arayan bir kaç kişinin iradesine teslim edemeyiz. Bu konuda sendikamızın tavrı çok net ve açıktır. Tez-Koop-İş Sendikası ile YYÜ işçileri arasında sendikal ilkeler ve beklentiler anlamında her hangi bir sorun yoktur. Sorun, bir kaç kişinin kendi çıkarı için yaptığı girişimlerden ibarettir. Ancak herkes bilmelidir ki Tez-Koop-İş Sendikası kanunlar ve tüzüklerle idare edilir. Tüzüğümüzde şube açmanın ve temsilci atamanın şartları belirlidir. Kimse tüzük hükümlerini pazarlık konusu haline getiremez. Kimse kendi kişisel sorunlarını çalışanların sorunlarıymış gibi gösteremez. Çalışanları sonu belirsiz bir maceraya sürükleyenler açıkça ve dürüstçe bu işe neden kalkıştığını ve kimlerle ne pazarlıklar yaptığını çalışanlara açıklamak zorundadır. Sendikal ilkeler ve beklentiler anlamında ortada önemli sorunlar olsa bile, bu sorunlar sendika değiştirmekle çözülemez. Türkiye'de sendikal hareketin zemini değişmediği sürece, sendika değiştirmek hiçbir sorunu çözümü kavuşturmaz. Bu anlamda sendika değiştirmek sadece sorunları derinleştirir. Bu sebeple 100. yıl işçisi uyanık olmak ve geleceğine sahip çıkmak zorundadır. Sorunlarımız varsa bunları konuşacağız, sorunlarımızı konuşarak çözmeye çalışacağız. Ancak orunları konuşmak ile kişilerin şahsi beklentilerin ortak olmayı birbirine karıştırmayacağız. Bu sebeple, tüm üyelerimizi duyarlı olmaya ve kendi geleceklerine sahip çıkamaya çağırıyoruz."

iha
Yayın Tarihi : 17 Eylül 2008 Çarşamba 16:57:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?