5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

SES'ten sorunlar düzeltinsin talebi

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Van Şubesi Başkanı Yılmaz Berki, sağlık emekçilerini hasta eden sorunların, doğrudan sağlık sisteminden kaynaklanan sorunlar olduğunu söyledi.

Mavi Plaza İş Merkezi'nde bulunan sendikada üyeleriyle birlikte basın toplantısı düzenleyen Yılmaz Berki, büyük bir özveri ve emek ile hizmet üreten sağlık emekçilerinin, mesleki yaşamları boyunca önemli sağlık riskleriyle karşı karşıya olduklarını belirtti. Sağlık emekçilerinin hastalık söz konusu olduğunda ilk görev alan eleman olmaları nedeniyle ortaya çıktıklarını ifade eden Berki, sağlık emekçileri, yangına ilk atlayan itfaiye ekibi gibi işlev gördüklerin kaydetti.
 
Ancak Türkiye'de sağlıkçılara kendilerini koruyacak donanımın yeterince sağlanmadığını anlatan Berki, "Maalesef ülkemizde yıllardır birçok sağlık emekçisi yaptığı iş nedeniyle önemli ölçüde iş ve güç kaybına uğramakta, hatta hayatını kaybetmektedir. Hepatit, tüberküloz, başta olmak üzere 30'u aşkın enfeksiyon, anestezi gazları, sterilizasyonda kullanılan maddeler, radyasyon gibi biyolojik, kimyasal ve fiziksel riskler sonucu hayatını kaybeden ya da yaşamını bu hastalıkların komplikasyonlarıyla boğuşarak, acı ve ıstırap içinde geçiren çok sayıda meslektaşımız vardır. Sağlık emekçileri kan, vücut sıvıları, temas veya damlacık yoluyla bulaşan çeşitli enfeksiyonlara ortalama 10 kat daha fazla yakalanmaktadırlar. Hepatit B, C, HIV, tüberküloz, nezle, grip, kızamık, kızamıkçık, suçiçeği, shigella, salmonella, brusella bu gruptaki başlıca hastalıklardır. Ayrıca anestezik maddeler, sterilizasyon malzemeleri, sitotoksik maddeler gibi kimyasal zararlılar yanında, iyonizan radyasyon, kötü havalandırma, ısı veya aydınlatmanın yetersiz oluşu, gürültülü çalışma ortamlarından kaynaklanan fiziksel risklerle de karşı karşıyadırlar. Yetersiz alt yapı, malzeme yetersizliği, eğitim ve denetim eksikliği gibi sorunlar bu risklerin ciddi birer tehdit olmasını sağlamaktadır. Görüldüğü gibi sağlık emekçilerini "hasta eden" sorunlar, doğrudan sağlık sisteminden kaynaklanan sorunlardır" dedi.

Sağlık emekçilerinin iş yeri sağlık riskleri yaşamsal bir tehdit olmasına karşın, bugüne kadar meslekten kaynaklanan olumsuz koşullara yönelik önemli bir hukuki kazanım elde edilemediğini de belirten Berki "Birçok çalışan bu konuda ne yapması gerektiğini bile bilmemekte, sorun bireysel hataya indirgenerek, adeta kaderci bir yaklaşımla durum kabullenilmektedir. Ayrıca kriz, işsizlik, düşük ücret, esnek çalışma, iş güvencesiz çalışma, işyeri ortamında risklere karşı önlem almayı zorlaştırmış ve sağlıksız-korumasız ortamlarda çalışmayı yaygınlaştırmıştır. Yetkililer veya işverenler iş güvenliği için alınması gereken önlemleri, pahalı bir maliyet unsuru olarak değerlendirmiş, bu görevlerini ihmal ederek veya bilinçli olarak kaçınarak insan yaşamı hiçe sayılmıştır. Bu riskler ile her gün karşı karşıya olan biz sağlık emekçileri, siyasi iktidarı ve ilgili bakanlıkları bu konularda acil düzenleme yapmaya davet ediyoruz" diye konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 4 Mart 2009 Çarşamba 20:03:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?