5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

Şiddetten kaçan gençlerin öyküsü

ŞİDDETTEN KAÇAN AFGAN VE ŞIRNAKLI GENÇLERİN YAŞAM ÖYKÜSÜ

Savaştan dolayı Afganistan'dan kaçıp Türkiye'ye sığınan Ali Cevadi ile bölgede yaşanan olaylardan dolayı ailesiyle birlikte Şırnak'tan göç etmek zorunda kalan Mustafa Adıyaman'ın kaderi Van'da birleşti. Omuz omuza vererek ayakkabı boyacılığı yapan Afganlı ve Şırnaklı gençlerin tek isteği, huzur ortamında kendi topraklarında yaşayabilmek.

Sanat Sokağı'nda ayakkabı boyacılığı yapan Afganistan uyruklu Ali Cevadi ile Şırnak Beytüşşebaplı Mustafa Adıyaman, hayata tutunmaya çalışıyor. Bölgede yaşanan olaylardan dolayı 90'lı yıllarda göç eden 20 yaşındaki Mustafa Adıyaman, ailesiyle birlikte Van'da yaşam mücadelesi veriyor. Yaşanan şiddet olaylarından dolayı Van'a göç etmek zorunda kaldıklarını ifade eden Adıyaman, "Van'a geldikten sonra çeşitli işlerde çalıştım. 2 yıldır ayakkabı boyacılığı yapıyorum. Ben 11 nüfuslu ailemin geçimini bu işten

sağlıyorum. Afgan arkadaşımızla ortak noktamız, yaşadığımız acılar. Onlar da bizim gibi büyük acılar yaşamış. İnsanın yurdunu ve yaşadığı toprakları terk etmek zorunda kalması çok acı bir olay" dedi.

 

ÜNİVERSİTE MEZUNU AMA BOYACILIK YAPIYOR

Üniversite mezunu olan 28 yaşındaki Afgan Ali Cevadi ise Afganistan'da yaşanan savaştan kaçarak Van'a sığınmış. İran üzerinden kaçak yollardan Türkiye'ye gelen Cevadi, üniversite mezunu olmasına rağmen ayakkabı boyacılığı yapıyor. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinden geçici sığınmacı kartı alarak Van'da kalan Ali Cevadi, ülkesinde inşaat mühendisliği yaptığını söyledi.

Ayakkabı boyacılığı yaparak 18 kişilik ailesinin geçimini sağlamaya çalışan Cevadi, savaşların bitmesi halinde ülkesine geri döneceğini belirterek, "Savaştan dolayı buraya geldik. Her 6 ayda bin TL para ödeyerek oturma izni alıyoruz. Burada çalışmamız yasak, sadece ayakkabı boyacılığı yaparak geçimimizi sağlıyoruz. Burada arkadaşım Mustafa ile birlikte yaşam mücadelesi veriyoruz. Savaş nerede yaşanırsa yaşansın hiç fark etmiyor. Savaş insanlara büyük acılar ve yıkımlar getiriyor. Umarım bir gün

çatışmalar ve savaşlar biter de hepimiz yurdumuza döneriz" şeklinde konuştu.

ŞİDDETTEN KAÇAN AFGAN VE ŞIRNAKLI GENÇLERİN YAŞAM ÖYKÜSÜ
İHA
Yayın Tarihi : 27 Mayıs 2011 Cuma 10:12:04
Güncelleme :27 Mayıs 2011 Cuma 15:24:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?