5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

Sigarayı bırakma etkinliği

Van İl Sağlık Müdürlüğü ile Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanlığı'nın ortaklaşa düzenlediği sigarayı bırakma etkinliği kapsamında, cadde ortasında kurulan çadırda tiryakilere sigaranın zararları anlatıldı. 

Beşyol mevkiinde kurulan çadırda vatandaşlara sigaranın zararları hakkında bilgi veren YYÜ Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Bülent Özbay, sigarayı bırakmak isteyenleri psikolojik destek alması için kliniklere yönlendireceklerini söyledi. Bu kişilerin sigarayı bırakması için nikotin ve sakız bandı ile bazı ilaçlarla destekleneceğini kaydeden Doç. Dr. Özbay, 2 gün sürecek etkinlik kapsamında bir kişinin dahi sigarayı bırakmasının küçümsenmeyecek bir başarı olacağını anlattı. Bu etkinliği belli aralıklarla düzenleyeceklerini de kaydeden Doç. Dr. Özbay, "Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre bu yıl 4.8 milyon kişi sigara nedeniyle oluşan hastalıklar yüzünden ölecek. 2025 yılında ise bu rakamın 10 milyona çıkması beklemektedir. Bunun 7 milyonunun bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde olacağı belirtilmektedir. Tiryakilerin yüzde 25 ila 30'u zamanından önce ölmektedir. Erkeklerde tüm kanser türlerine bağlı ölümlerin yüzde 35'inin, kadınlarda ise yüzde 15'inin nedeni
sigaradır. Akciğer kanserlerine bağlı ölümlerin yüzde 90'ının nedeni sigaradır. Akciğer kanseri, kanser nedeniyle ölümler içinde birinci sırada yer almaktadır. Sigara içenlerde akciğer kanseri riski, içmeyenlerdekinden 20 kat daha fazladır. Sigara içmediği halde dumanına maruz kalanlarda bile akciğer kanseri riski içmeyenlerden 3 kat fazladır" şeklinde konuştu. 

Sigaraya bağlı hastalıkların tedavisinin de çok pahalı olduğunu dile getiren Doç. Dr. Özbay, sigaranın insanın sağlığı üzerinde yaptığı tahribatların yanı sıra maddi açıdan da ciddi bir olumsuzluk oluşturduğunu dile getirdi. Doç. Dr. Bülent Özbay, "Sigara içen bir kişinin 30 yılda ödediği para ile normal şartlarda bir ev alınabilir" şeklinde konuştu. 

Yapılan konuşmanın ardından, Sağlık İl Müdür Yardımcısı Necdet Turhan ile sağlık çalışanları, çadıra gelen vatandaşlara sigaranın zararlarının anlatıldığı el broşürü ile kitapçıklar dağıttı.

iha
Yayın Tarihi : 22 Ocak 2009 Perşembe 18:28:37
Güncelleme :22 Ocak 2009 Perşembe 19:27:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?