6
Mayıs
2024
Pazertesi
VAN

Sinekle mücadele başladı

KARADAN VE SUDAN SİNEK MÜCADELESİ

Van Valisi Münir Karaloğlu, 500 bin TL'lik bütçe ile karadan ve sudan sinek mücadelesi yürüteceklerini söyledi.

Van Valiliği ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörlüğü tarafından ortaklaşa hazırlanan ve bütçesinin yarısının Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından karşılanan proje kapsamında sinekle mücadeleye başlanıldı.

Karadan işçiler, sudan ise tekne ile yapılacak mücadele kapsamında ışık tuzakları ve cezbeden kokular kullanılacak. Kimyasal ilaç kullanılmadan biyolojik mücadeleyle sürdürüleceği belirtilen çalışmaların Edremit ilçesinden YYÜ kampüsü'ne kadar ki alanda uygulanacağı bildirildi. İskele sahilinde ilaçlama çalışmalarının startını veren Van Valisi Münir Karaloğlu, geçen sene Van'a atandığını ve Van Denizi kenarında bir akşam sefası yapamadığını belirtti.

Bunun sebebinin ise sinek olduğunu ifade eden Vali Karaloğlu, "Sineklerden dolayı biz sahillerimizi özellikle akşam saatlerinde kullanamıyoruz. Özellikle turistik tesislerimiz, otellerimiz ve restoranlarımızın talebi vardı. Bu sinekle mücadele edebilir miyiz? Biz Van Sürdürülebilir Çevre Birliği ile bir çalışma yaptık. Bununla ilgili nasıl mücadele edebiliriz? Birkaç metot ortaya çıktı, daha sonra üniversitemizle beraber oturup bir çalışma yaptığımızda hocalarımızın bir teklifi oldu. 'Biz üniversite olarak bu işi yapmaya hazırız' dediler. Bunun üzerine valilik üniversite ortak projesi ortaya çıktı. Üniversitemizin tamamen teknik olarak yürüttüğü, bizim birlik olarak araç gerecini kiralama olarak aldığımız bir çalışma olacak. Çalışmanın bütçesi 500-550 bin TL arasında. Bu çalışma 5 ay sürecek. Bu 500 bin TL'lik bütçenin yaklaşık 250 bin TL'sini ise Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü karşıladı" dedi.

Sineğin kaynağının insan olduğunu da ifade eden Vali Münir Karaloğlu, "Sineğin kaynağı biziz. Biz önce kirletiyoruz, kirlilikten sonra sinek ortaya çıkıyor. Sonra da sinekle mücadele ediyoruz. Aslında bizim esas mücadelemiz kirlilikle mücadele ve kirletmemek olmalı. Kirletilen şeyin tekrar temizlenmesi zordur. Hem atık sulardan Van Denizi'ni arıtmamız lazım hem de çöpten. Eğer biz denizimizi koruyabilirsek, bu sinekle daha rahat mücadele etmiş olacağız. Şu anda sinek bu kadar çok varsa, bunun sebebi yine biziz. Çünkü kirlettiğimiz alanlarda sinek oluyor. Az sinek istiyorsak, az kirleteceğiz veya hiç kirletmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Bu mücadelenin bir yıllık olmayacağını, belki uzun yıllar alabilecek bir çalışma olacağını söyleyen Vali Karaloğlu, "Bu sorun yılların biriktirdiği bir problem. Şimdi derdimiz birilerini suçlamak değil. Çevre ve Orman Bakanlığı'nın Vangölü Havzası ile ilgili Ankara'da yürütülen bir çalışması var. O çalışmayla zaten havzanın tamamındaki atık su arıtarak denize verilecek. Tabi bu görev birinci derece belediyelerindir. Atık suyu toplamak, arıtmak belediyelerin görevidir. Ama bu da aynı zamanda imkan meselesidir. Tabi en büyük kirletici unsurda, Van merkezdir. Bu aslında Van merkezde yaşayan herkesin sorunudur. Tabi ki birinci derecede belediyenin görevidir" şeklinde konuştu.

Kimyasal ilaç kullanmadan biyolojik mücadele sürdüreceklerini belirten Işık tuzakları ve cezbeden kokular kullanarak bunları bir noktaya taşıyacakları Edremit ilçesi ile yyü kampüsü arasındaki yaklaşık 25 kilometrelik alanda uygulanacak. Karadan işçilerin, işçilerin giremediği yerlerde ise tekne ile ilaçlamanın yapılacağı çalışmanın 15 Nisan-15 Eylül tarihleri arasında uygulanacağı öğrenildi.

KARADAN VE SUDAN SİNEK MÜCADELESİ
KARADAN VE SUDAN SİNEK MÜCADELESİ
İHA
Yayın Tarihi : 21 Nisan 2010 Çarşamba 11:02:01
Güncelleme :21 Nisan 2010 Çarşamba 18:17:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?