7
Mayıs
2024
Salı
VAN

Sınır kapısı görüşmeleri başladı

KAPIKÖY-RAZİ SINIR KAPISI GÖRÜŞMELERİ VAN'DA BAŞLADI

Türkiye-İran heyetleri Kapıköy-Razi Sınır Kapısı görüşmeleri, Van'da her iki ülkeden üst düzey yetkililerin katılımıyla başladı.

Van Ticaret ve Sanayi Odası Tuşba Salonu'nda başlayan görüşmelere Türk tarafına Van Valisi Münir Karaloğlu, İran tarafına ise İran İslam Cumhuriyeti Batı Azerbaycan Vali Yardımcısı İbrahim Hakcu başkanlık yapıyor. Her iki taraftan Dışişleri ve Ulaştırma bakanlıkları ile askeri birliklerinden üst düzey yetkililerin katıldığı görüşmelerin açılış konuşmasını yapan Van Valisi Münir Karaloğlu, çok önemli bir gündem maddesi ile toplandıklarını belirtti. Van'ın İran ile 285 kilometre kara sınırı olmasına rağmen bugüne kadar transit taşımacılığa açık bir kapının olmadığını belirten Vali Karaloğlu, ancak tren taşımacılığının yapıldığı bir kapının bulunduğunu hatırlattı. Vali Karaloğlu, 400 yıldır dostça barış ve kardeşlik içinde yaşadıkları kardeş ülke İran ile sınır ticareti için kaybedilecek zamanlarının olmadığını dile getirdi. Vali Karaloğlu, "İnanıyorum bugünkü görüşmelerden sonra hiç zaman kaybetmeden kapılarımızı açmak istiyoruz. Bugün bunları 2 heyet olarak tartışacağız, yarında Kapıköy-Razi Sınır Kapısı'nda heyetler olarak yerinde keşif ve incelememizi yapacağız. Yarın ve öbür günde Hoy'da 2 tarafın yapılması gereken şeyleri ve kapının hemen açılması için Türk ve İran taraflarının yapılması gerekenlerinin nihai kararını verip, en kısa zamanda 2 ülke halklarına bu müjdeyi vermek istiyoruz" dedi.

İran İslam Cumhuriyeti Batı Azerbaycan Vali Yardımcısı İbrahim Hakcu ise, 2 ülke arasındaki niyetin ticari ilişkilerin geliştirilmesi olduğunu belirtti. Bu ilişkilerin geliştirilmesi hususu 2 ülkenin cumhurbaşkanları tarafından görüşüldüğünü ve teyit edildiğini anlatan Hakcu, "Batı Azerbaycan eyaletinin 3 sınır kapısı bulunduğu için bir nevi İran'ın ihracat kapısı konumundadır. Bu üç gümrük kapısı İran'ın 566 kilometrelik Türkiye sınırına yeterli gelmemektedir. Bu ticari ilişkiler elbette ki iki ülke halkları arasındaki diğer ilişkileri de zamanla geliştirecektir. Bu doğrultuda Batı Azerbaycan eyaleti yetkilileri son 2 ay içinde bu konu hakkında Türkiye'deki yetkililerle toplantılarda bulunmuştur. Yapılan bu toplantıların amacı Iğdır-Makü, Kapıköy-Razi ve Esendere-Seru kapılarının konumlarının geliştirilmesi ve kanuni düzenlemelerin yapılmasıdır. Diğer bir konu da karayolu ulaşımının sağlanması ve İran demiryolunun Van Gölü çevresinden Türkiye dahiline ulaştırılması konusudur. Ümidimiz bu söylenen projeler İran ve Türkiye arasındaki yetkililerin gayretiyle biran önce gerçekleşmesidir" dedi.

Bu toplantıdaki önceliğin Kapıköy-Razi Gümrük Kapısı'nın transit karayoluna açılması olduğunu hatırlatan Hakcu, "Tahran'dan gelen heyetin amacı bu konunun çabuklaştırılması, mahallinde araştırılıp gerekli incelemelerde bulunarak en kısa zamanda neticelendirilmesidir" şeklinde konuştu.

Daha sonra basına kapalı olarak devam eden ve akşam saatlerine kadar sürecek olan görüşmelerin yarın Kapıköy-Razi sınır kapısında yapılacak olan keşfin ardından İran'ın Hoy kentinde devam edileceği belirtildi.

KAPIKÖY-RAZİ SINIR KAPISI GÖRÜŞMELERİ VAN'DA BAŞLADI
İHA
Yayın Tarihi : 13 Ocak 2010 Çarşamba 15:02:03
Güncelleme :13 Ocak 2010 Çarşamba 16:31:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?