2
Mayıs
2024
Perşembe
VAN

Sınır ticareti kotalarında hayal kırıklığı

Van Ticaret ve Sanayi Odası (VATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Zahir Kandaşoğlu, iyileştirilme beklerken açıklanan 2008 yılı sınır ticareti kotalarının yine hayal kırıldığına sebep olduğunu belirterek "Ya sınır ticareti bitirilsin, devam ettirilecekse de halkımızın faydalanacağı şekilde yeniden düzenlensin" dedi.

Halkın faydalanacağı sınır ticaretinden için aylardır verilen mücadelenin yine Ankara bürokrasisine takıldığını belirten VATSO Başkanı Zahir Kandaşoğlu, 5 Mart 2008 tarihinde Van'da yapılması düşünülen sınır ticareti toplantının ertelendiğini hatırlattı. Toplantının gelecek nisan ayına ertelenmesi dolayısı ile 2008 yılı sınır ticareti kotalarının Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından açıklandığını anlatan Başkan Kandaşoğlu, yine hayal kırıklığı yaşadıklarını belirtti.

Geçen yılki kotalara yaptıkları itiraz üzerine 2008 yılında iyileştirmeye gidileceğinin belirtilmesine rağmen, açıklanan kotalarda beklenen olmadığını ifade eden Kandaşoğlu "Maalesef tüm çabalarımız ve görüşmelerimize rağmen listeler Ankara'daki bürokratların istekleri doğrultusunda şekillendi. Dış Ticaret Müsteşarı Tuncer Kayalar ve Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen ile yaptığımız görüşmelerde, 2008 yılı sınır ticaret ürün listelerinde gerekli hassasiyeti gösterileceği belirtilmişti. Ancak bugün açıklanan listelerde bölge halkı yine kaderine terkedilmiş, Ankara'daki bürokratlar yine bildiklerin okumuşlardır" dedi.

VATSO Yönetim Kurulu Başkanı Zahir Kandaşoğlu, sınır ticaretinin bu haliyle yürümeyeceğinin ve üyelerinin bu ticarete itibar etmeyeceğinin anlaşıldığını belirterek açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Açıklanan listeler hiçbir tüccarımızın beklentisini karşılayacak durumda değildir. Karpuz kotası geçen seneye göre artırılmış, ancak bu kez de süre kısıtlaması getirilmiştir. İran'da Nisan ayından önce karpuz piyasalara düşmezken, ithalat izni verilen tarih 15 Nisan tarihidir. Kimse 15 günde karpuzu getiremez ve bu ticaretten para kazanamaz. Bu durum, nisan ayında Van'da yapılması planlanan sınır ticareti toplantısının öneminin ortaya çıkarmaktır. Yapılacak toplantıda yetkililer artık kararlarını vermelidir. Ya sınır ticareti bitirilsin, devam ettirilecekse de halkımızın faydalanacağı şekilde yeniden düzenlensin. Aksi takdirde kimse bu şartlar altında sınır ticaretini yapmaz."

İHA
Yayın Tarihi : 4 Mart 2008 Salı 17:36:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?