5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

Sınırda vurulan Yılmaz'ın raporu

İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi, Başkale ilçesi Koçdağı köyü yakınlarında İran sınırını kaçak yollarla geçmeye çalışırken açılan ateş sonucu hayatını kaybeden Murat Yılmaz ile ilgili araştırma ve inceleme raporunu açıkladı.

Van'ın Başkale ilçesi yakınlarında geçtiğimiz ay içerisinde sınırı kaçak yolla geçmeye çalışırken askerlerin açtığı ateş sonucu 2 Türk vatandaşından 1'i hayatını kaybederken, 1'i ise yaralanmıştı. Sınırda açılan ateş sonucu ölen Murat Yılmaz'ın akrabalarının İHD Van Şubesi'ne yaptıkları başvuru üzerine iddia edilen durum için mağdurlar, resmi kurumlar ve görgü tanıkları ile görüşen heyet, daha sonra hazırladığı rapor ile ilgili bugün açıklamalarda bulundu.

Düzenlenen raporun bir kısmı Mazlum-Der üyesi Abidin Engin tarafından okunurken, kanaat ve sonuç bölümlerini ise İHD Başkanı Cüneyt Canış okudu. Raporun kanaat bölümünde, olay sırasında sınıra yakın yerde bulunan maktul Murat Yılmaz ve beraberindekilerin hukukun uygun gördüğü meşru tedbirler alınarak etkisiz hale getirilmesi yasaların amil hükmü olduğunu ifade eden Caniş, Murat Yılmaz'ın tüm görgü tanıklarının aktarımına göre askerlerce açılan ateş sonucu vurularak etkisiz hale getirildiğini belirtti.

Suç işlemiş olsa dahi kişinin sağ yakalanması kanunun emri gereğidir diyen Caniş, "Yaşanan trajedinin aile efradı üzerinde telafisi zor bir psikolojik tahribata yol açtığı açıktır. Fakat bu psikolojik tahribata rağmen, idari makamlar aile bireylerinin bu travmanın etkilerinden kurtulmaları için gerekli bir çaba içine girmemiştir. Heyetimiz, bunun ciddi bir sağlık ihlali olduğu kanaatindedir. Sınır bölgesindeki benzer olaylarda ve özelde bu olayda şüpheli askeri güçler olduğu için olayın failleri ortaya çıktığı halde soruşturma kapsamında görevden uzaklaştırılmaması soruşturmanın sağlıklı yürümediği kanaati uyandırmaktadır" dedi.

Açıklamalarını raporun sonuç bölümüyle ilgili açıklamasını sürdüren Cüneyt Caniş şöyle devam etti;
"Yaşam hakkı, Türkiye'nin altına imza attığı uluslararası hukuk ve insan hakları metinlerinin temel öğesidir. Ayrıca, ulusal yasa ve hukuk metinlerinde de yaşam hakkının ihlal edilemeyeceği kayıt altına alınmıştır. Özellikle sınıra yakın yerlerde temelde geçim sıkıntılarından dolayı yapılan ticarette daha çok kolluğun açtığı ateş sonucu ölüm olayı ya da yaralanmalar yaşanmıştır. Van iline bağlı başta Başkale, Saray ve Özalp ilçelerinde son 1-2 yıllık dönem incelendiğinde ölümlü olayların had safhaya ulaştığı açıkça görülecektir. Başta yaşam hakkı ihlaline neden olan bu ve benzeri olayların yaşanmaması için bölge insanının sınır kaçakçılığı olarak tabir edilen faaliyetlere girişmesinin önüne geçilecek kanuni düzenlemeler yapılmalı, yurttaşlar için iş alanları oluşturulmalı, sınır kapıları açılarak sınır ticaretinin yasal yollardan yapılması teşvik edilmelidir. Bu olaya ilişkin belirttiğimiz kanaatlerimizi güçlendiren önemli belge ve tanıklıklar mevcuttur. İdari ve adli makamlar tarafından etkin bir şekilde soruşturma yapılması halinde, olayın bütün boyutları, tüm gerçekliğiyle açığa çıkarılacaktır. Bu nedenle, gerekli soruşturmanın yapılması ve olayın kamuoyunun vicdanını rahatlatacak şekilde aydınlığa kavuşturulması için, hükümeti ve Meclis İnsan Hakları Komisyonu'nu göreve davet ediyoruz. İnsan hakları örgütleri ve savunucuları olarak, yaşanan bu olayın hukuki takipçisi olacağız. Başta yaşam hakkı olmak üzere hiçbir hakkın ihlal edilmediği bir ortama ulaşıncaya kadar çabalarımız devam edecektir."
 

iha
Yayın Tarihi : 26 Nisan 2009 Pazar 11:16:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?