6
Mayıs
2024
Pazertesi
VAN

Sınırdaki ölümler masaya yatırıldı

SINIRDAKİ ÖLÜMLER MAKÜ'DE MASAYA YATIRILDI

Van Valisi Münir Karaloğlu, sınırda meydana gelen ölüm olaylarının yaşanmaması için İran İslam Cumhuriyeti ile Türkiye arasında ticaretin legal yollardan yapılmasını isteyerek "Sınırdaki ölüm olaylarının artması iki dost ülke halklarının üzülmesine sebep oluyor. Bu tehlikeli olayların önüne geçmek için biz yetkililere düşen görev de halkları üzmemektir" dedi.

Türkiye ile İran arasında yapılan 2. Derece Hudut Komiserleri toplantısı İran'ın Makü kentinde yapıldı. Türk heyetine başkanlık yapan Van Valisi Münir Karaloğlu, beraberinde 6. Hudut Alay Komutanı Kurmay Albay Memduh Hakbilen, İl Emniyet Müdürü Şükrü Rafet Mert ve diğer yetkililerle birlikte Ağrı'nın Doğubayazıt İlçesi'nde bulunan Gürbulak Gümrük Kapısı'ndan Makü'ye giriş yaptı. Kapıda İran askeri yetkililer tarafından karşılanan Karaloğlu beraberindeki heyetle birlikte Makü'de toplantının yapılacağı konuk evine geçti. İran'ın Makü kenti 1. Derece Hudut Komiseri Albay Muhammet Ali Bahtiyari ve diğer yetkililer karşılanan heyet, bir süre baş başa görüştü.

Makü'de Türk heyetine gösterilen sıcak ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getiren Karaloğlu, iki ülke arasında 400 yıldır devam eden dostluk ilişkilerinin ticari ilişkilerde de devam etmesi temennisinde bulundu. İran ile Türkiye arasında geçtiğimiz aylarda yapılan sınır illeri ekonomik işbirliği toplantısı ile yeni bir sürece girildiğini anımsatan Karaloğlu "Biz sınır illerinin aralarındaki ilişkinin sadece güvenlik boyutunda olmamasını, bunun sosyal ve ticari olarak da geliştirilmesini istiyoruz. Son dönemde güvenlik güçleri arasındaki iyi ilişkiler ve bilgi paylaşımı, ortak hareket etme gibi konular bizi ziyadesiyle memnun etmektedir. Bu heyetimizle Makü'de bulunarak, bu iyi ilişkileri daha da iyi bir noktaya taşıyacağımıza inanıyorum" dedi.

Albay Bahtiyari ise Türkiye ile İran İslam Cumhuriyeti arasında devam eden işbirliğinin geliştirilmesini arzu ettiklerini belirterek, iki ülke arasındaki ortak noktalara dikkat çekti. Bahtiyari " Türkiye ile İran'ın kültürel ve dini yönden ortak noktaları vardır. Bu da her iki ülke için iyi bir fırsattır. Ortak noktaların verdiği rahatlıkla ilişkilerin gelişmesini arzulamaktayız. Hem İran İslam Cumhuriyeti'nin hem de Türkiye Cumhuriyeti'nin kararlılığı da bu yöndedir. Bu iki ülkenin kararlılığı doğrultusunda bize düşen görevi de her an yerine getirmeye hazırız" dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Tahran antlaşmasına göre yılda iki kez yapılan 2. Derece Hudut Komiserleri toplantısına geçildi. İlk olarak söz alan ve kısa bir konuşma yapan Albay Muhammet Ali Bahtiyari, Türkiye ile İran arasındaki güvenli bölge hakkında bilgi verdi. Bahtiyari, İran sınırında 50 kilometrelik girilmez bir askeri alanın olduğunu belirterek, bu yasak alana sınır sakinlerinin girmeleri durumunda ise istenmeyen durumlarla karşılaşıldığını söyledi. Bahtiyari "Bunun sonucunda da zaman zaman can kaybı yaşanmaktadır. Bu durum da bizleri üzmektedir. Ancak güvenlik güçlerimiz devletimiz tarafından kendilerine verilen yetkiyi kullanmaktadırlar. Sınırda güvenliği sağlamak ve ölüm olaylarının olmaması için birçok girişimimiz var. Örneğin duvar, tel örgü ve ısıya duyarlı kameraları kullanmaktır. Bizim amacımız dostumuz olan Türkiye ile güvenlik konusunda sıkıntı yaşanmamasıdır" dedi.

ÖLÜMLER İKİ ÜLKE HALKLARINI ÜZÜYOR

Vali Karaloğlu da yaptığı konuşmada, Van, İran'ın Hoy, Salmas, Urumiye ve Makü kentleriyle toplam 285 kilometrelik bir sınırına sahip olduğunu hatırlatarak, sınır hattında görev yapan askeri yetkililerle iyi bir diyalog içinde olduklarını söyledi. İki ülke yetkilileri arasındaki iyi ilişkilerin sınırdaki yasa dışı faaliyetlerin azalmasına da sebep olduğunu ifade eden Karaloğlu, ancak sınırdaki ölüm olaylarının iki dost ülke insanının üzülmesine sebep olduğuna işaret etti. Karaloğlu "Her ne kadar İran güvenlik güçleri kendilerine verilen yetkiyi kullanıyorlarsa da, vuku bulan ölümler her iki ülkenin halklarının üzülmesine sebep olmaktadır. Sınırda meydana gelen ölümlerde terörist diye açılan ateşler sonucunda maalesef terörist değil de kaçakçı çıkmaktadır. Bu tehlikeli olayların önüne geçmek için biz yetkililere düşen görev halkları üzmemektir. Sınırda güvenliği almak için son teknolojik sistemleri kullanmak gerekir. Mesela insansız uçak gibi. En önemlisi ise kaçakçılık sebebiyle ölümlerin önüne geçmek için de Türkiye ile İran arasında legal ticaret yollarını açmamız gerekir. Bunun için de ticaret yollarını devreye sokmamız gerekir. İran ile Irak arasında 8 tane sınır kapısı bulunurken, 540 kilometrelik Türkiye ile İran arasında sadece 2 sınır kapısı bulunmaktadır. Başbakanımız Sayın Recep Tayip Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Ahmedi Nejat'ın da mutabık olduğu 30 milyar dolarlık ticaret için sınır kapılarının sayısını artırmamız gerekir" diye konuştu.

Yaklaşık 1 saat süren toplantının ardından iki ülke arasında yapılan görüşmenin tutanağı Vali Karaloğlu ve Albay Bahtiyari tarafından imzalandı.

SINIRDAKİ ÖLÜMLER MAKÜ'DE MASAYA YATIRILDI
SINIRDAKİ ÖLÜMLER MAKÜ'DE MASAYA YATIRILDI
SINIRDAKİ ÖLÜMLER MAKÜ'DE MASAYA YATIRILDI
SINIRDAKİ ÖLÜMLER MAKÜ'DE MASAYA YATIRILDI
İHA
Yayın Tarihi : 16 Mart 2010 Salı 16:09:05
Güncelleme :16 Mart 2010 Salı 23:41:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?