5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

Sivil mahkeme için dilekçe

Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde 9 Kasım 2005 tarihinde Umut Kitabevi'nde meydana gelen patlamanın müştekilerinin avukatları, Van Jandarma Asayiş Kolordu Askeri Mahkemesi'nde 2'si astsubay 3 kişi hakkında devam eden dava ile eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile bazı komutanlar hakkında hazırlanan hazırlık soruşturmasının sivil mahkemede görülmesi için, Van Askeri Mahkemesi Başkanlığı ile Van Cumhuriyet Başsavcılığı'na dilekçe verdi.
İlk olarak Ordu Caddesi üzerinde bulunan Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi'ne gelen müştekilerden Umut Kitabevi'nin sahibi Seferi Yılmaz ile patlamadan yaralı olarak kurtulan Metin Korkmaz ve olayda eşini kaybeden Hamide Korkmaz'ın avukatları Ayhan Çabuk, Murat Timur ve Selçuk Kozağaçlı, hazırladıkları dilekçeleri Van Askeri Mahkemesi Başkanlığı'na vererek sanık astsubaylar Ali Kaya, Özcan İldeniz ve PKK terör örgütü itirafçısı Veysel Ateş'in sivil mahkemede yargılamalarını talep etti.


Daha sonra Van Adliyesi'ne gelen müşteki avukatları adına bir açıklama yapan Van Baro Başkanı Ayhan Çabuk, eski Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt ile o dönem bölgede görev yapan Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Selahattin Uğurlu ile bazı komutanlar hakkında Van Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, 'suç işlemek için örgüt kurmak', 'görevi kötüye kullanmak' ve 'sahte belge düzenlemek' suçlarında soruşturma yürütüldüğünü hatırlattı. Çabuk, "Ancak suç ve soruşturma tarihinde bulundukları statü itibarıyla Askeri Ceza Kanunu uyarınca görevsizlik kararı verilmiştir. Bu tarihe kadar askeri savcılık tarafından soruşturmaların sonucu ile ilgili dosyaya ve davanın taraflarına bilgi verilmemiştir" dedi.


26 Haziran 2009 tarihinde kabul edilerek yürürlüğe giren 5918 Sayılı Yasa'nın bazı maddeleriyle 5271 Sayılı Ceza Mahkemesi Kanunu'nda değişikliğe gidilerek askeri yargının görev alanı daraltıldığını ifade eden Çabuk, "Askeri mahkemeden, 5271 Sayılı CMK'yı değiştiren 5918 Sayılı Yasa göz önünde bulundurularak duruşma günü beklenmeksizin dava hakkında görevsizlik kararı verilip dosyanın görevli ve yetkili Van Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesini talep ettik. Yine daha önce soruşturma yürütülüp hakkında sivil savcılıkça görevsizlik kararı verilen Orgeneral Yaşar Büyükanıt ve diğer komutanlara ilişkin soruşturmada, bu kez askeri savcılıkça görevsizlik kararı verilerek dosyanın Van Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmesi için Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı'na başvuruda bulunacağız" dedi.


Çabuk, müşteki avukatlar olarak Şemdinli'de suçüstü yakalanan hukuk dışı yapılanmanın tamamen ortaya çıkması ve halka karşı işlenen suçların cezasız kalmaması için mücadelelerini sürdürmeye kararlı olduklarını ifade etti.
Daha sonra bir açıklama yapan müdahil avukatlarından Selçuk Kozağaçlı ise taleplerinde Anayasa'ya aykırı bir durumun bulunmadığı belirtti. Bugün yaptıkları iki başvuruyu ayrı ayrı değerlendirmek gerektiğini vurgulayan Kozağaçlı, "Birisi askeri mahkemede halen devam etmekte olan 3 kişinin yargılandığı dosyanın Van özel yetkili Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesi talebidir. Diğeri ise aynı dönem Van Savcılığı'nca takip edilen fakat görevsizlik kararı verilerek Genelkurmay Askeri Savcılığı'na gönderilmiş bir hazırlık soruşturmasına ilişkindir. Bu hazırlık soruşturmasında savcı, 'Bu 3 kişi tek başına bu suçu işlemiş olamazlar. Bu kadar emir ve direktifleri var iken, bu kadar sıkı hiyerarşi var iken, bölgede bu kadar düzenli kontrol var iken, bu yüzden sıralı amirleri de incelenmek zorundadır. Sıralı amirlerin de komutanların da bu suç örgütüne dahil olup olmadığı araştırılmak zorundadır. Hatta bu konuda bazı emareler vardır' diyor. Bugün Genelkurmay Askeri Savcılığı'nın önünde olan dosya hakkında görevsizlik verilerek buraya gönderilmesini istedik. Dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı'ndan, Asayiş Kolordu Komutanı'na, alay komutanına kadar savcılığın o dönem hakkında soruşturma yürüttüğü bir dizi asker bu soruşturmanın içerisindedir" şeklinde konuştu .


Avukatlar yaptıkları açıklamanın ardından 4 sayfadan oluşan başvuru dilekçesini Cumhuriyet Başsavcılığı'na vermek üzere Adliye Sarayı'na geçti.

OLAYIN GEÇMİŞİ
Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde 9 Kasım 2005 tarihinde meydana gelen ve bir kişinin ölümü ile sonuçlanan patlamanın sanıkları olarak yakalanarak çıkarıldıkları mahkemece tutuklanan astsubaylar Ali Kaya, Özcan İldeniz ve PKK terör örgütü itirafçısı Veysel Ateş, meslekten ihraç edilen Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarakaya tarafından hazırlanan iddianamede doğrultusunda Van 3 Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan yargılamada 39 yıl 5 ay 27'şer gün ağır cezaya çarptırılmışlardı. Sanık avukatlarının yaptığı temyiz
başvurusu üzerine karar Yargıtay 9. Dairesi tarafından 'eksik soruşturma' ve 'görevsizlik' kararı ile bozularak yerel mahkemeye geri göndermişti. Yerel mahkemenin karara uymasıyla Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi'ne gönderilen davanın ilk duruşmasında sanıklar tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.
Hazırladığı iddianameden dolayı Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından meslekten ihraç edilen Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya, dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı olan eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutan Korgeneral Selahattin Uğurlu ile bazı komutanlar hakkında hazırladığı hazırlık soruşturması dosyasını görevsizlik kararıyla Genelkurmay Başkanlığı Askeri Başsavcılığı'na göndermişti.

iha
Yayın Tarihi : 13 Temmuz 2009 Pazartesi 14:37:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?