5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

Soğuk hava deposu gerekli!

Van'ın Gevaş ilçesinde yeşil fasulye yetiştiren çiftçiler, soğuk hava deposunun olmaması nedeniyle sıkıntılı günler yaşadıklarını belirttiler.


Akdamar Beldesi'ne bağlı Güzelkonak Mahallesi Muhtarı Nevzat Çalımlı, her yıl yaklaşık 600- 700 ton yeşil fasulye üretip yurdun değişik illerine ihraç ettiklerini ancak, soğuk hava deposunun olmaması nedeniyle muhafaza konusunda sıkıntı yaşadıklarını dile getirdi. Yeşil fasulye üretiminin temel geçim kaynaklarından biri olduğunu dile getiren Çalımlı, "Yeşil fasulye Güzelkonak Mahallesi'nin geçim kaynaklarının başında gelir.

Nüfusun yaklaşık yüzde 80'i fasulye yetiştiriyor. Ancak soğuk hava deposunun olmayışı nedeniyle fasulyeleri erken elden çıkarmak isteyen çiftçilerimiz bu nedenle iyi bir gelir elde edemiyor" dedi.


Soğuk hava deposu için İlçe Kaymakamlığı'na müracaat ettiklerini belirten Nevzat Çalımlı, "Ancak bizden proje istendiğini ve bu proje masrafının yüzde 50'sinin bizim tarafından karşılanacağı söylendi. Fakat çiftçilerin böyle bir imkanı yok. Günde ise 20 ila 25 ton arasında fasulye ihraç ediyoruz. iki günde bir toplanan bu fasulyeleri Diyarbakır, Trabzon, Muş illeri başta olmak üzere bir çok ile gönderiyoruz" şeklinde konuştu.


Yaklaşık 14 dönümlük arazisine fasulye ektiğini, ancak soğuk hava deposunun olmaması nedeniyle emeğinin karşılığını alamadığını belirten İlhan Bayezit isimli çiftçi ise "Ben de diğer belde sakinleri gibi geçimimi fasulye yetiştirerek sağlıyorum. Ancak beldemizde soğuk hava deposunun olmayışı nedeniyle tarlada topladığımız fasulyeleri evin serin yerlerinde muhafaza etmeye çalışıyoruz. İki ya da üç gün içinde toplanan bu fasulyeleri tüketmek zorunda kaldığımız için mecburen bu fasulyeleri ucuza satıyoruz. Bu da biz çiftçilerin zarar etmesine neden oluyor. Yani ermeğimizin karşılığını alamıyoruz. Oysa ki modern bir hava deposu olması halinde daha uzun süreli muhafaza edip fasulyelerimizi daha pahalıya pazara çıkarabiliriz" diye konuştu.

İha
Yayın Tarihi : 11 Ağustos 2009 Salı 17:10:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?