7
Mayıs
2024
Salı
VAN

Sokak köpekleri kısırlaştırılıyor

VAN'DA SOKAK KÖPEKLERİ KISIRLAŞTIRILIYOR

Van Belediye Başkanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı'nın sağladığı 30 bin liralık kaynak ile 500 adet sokak köpeği kısırlaştırıyor.

Belediye tarafından ilk defa kent merkezinde toplanan başıboş köpeklerin aşıları yapılarak kısırlaştırılıyor. İstanbul'da gelen bir özel veterinerlik hizmetleri şirketi ile Van Belediyesi ve Çevre ve Orman Bakanlığı arasında imzalanan protokol çerçevesinde Atatürk Kültür Parkı'na sokak köpeklerini kısırlaştırmak için mobil araç konuldu. Oluşturulan uzman 6 kişilik bir ekip tarafından sokak köpeklerini kısırlaştırma çalışmalarına başlandı. Van merkezinde görevlendirilen köpek yakalama ekibi, tek tek

yakaladığı köpekleri demir kafeslere koyuyor, daha sonra anestezi uygulanan hayvanlar sedyeye alınarak otobüsün içinde bulunan ameliyat masasına yatırılıyor. Köpeklerin gerekli temizliğini yapmayı da ihmal etmeyen ekip, ameliyatı geçirdikten sonra hayvanlara kuduz ve karma aşılamalarını da yaparak, kulaklarına kırmızı küpe takılarak numaralandırılıyor. Gerçekleştirilen işlemlerden sonra köpekler bir süre özel kafeslerde dinlendirildikten sonra doğal ortamlarına salıveriliyor.

Bu proje ile Van'da 500 köpeğin kısırlaştırılması ve böylece 4-5 sene içinde ciddi bir popülasyon azalması hedefledikleri belirten Çevre ve Orman İl Müdür Vekili Mehmet Kaptanoğlu, Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün gönderdiği kaynakla Van merkezinde yaklaşık 500 adet köpeğin kısırlaştırma işlemine başladıklarını söyledi. Gelen ekibin özel köpek toplama aracı olduğunu ve kendilerinin bu aracın plakasını İl Emniyet Müdürlüğü'ne bildirdiklerini belirten Kaptanoğlu,

ekibin araçla Van'ın tüm mahallerini dolaşarak sokak köpeklerini toplamak suretiyle işlemlerini gerçekleştirdiklerini söyledi.

Köpeklerin kısırlaştırmasını gerçekleştiren Veteriner Hekim Buğra Çalışkan ise Van'a 6 kişilik bir ekiple geldiklerini ve günde ortalama 50-60 kedi ve köpeğin kısırlaştırma işlemini gerçekleştirdiklerini kaydetti. Yaptıkları operasyonun ardında gerekli aşıları da yaptıklarını anlatan Çalışkan, "Kısırlaştırdığımız köpeklere kırmızı küpe takıp fotoğraflayarak kayıt altına alıyoruz. Bunun bir nüshasını belediyeye bir nüshasını ise kendi dosyamıza alıyoruz" dedi.

Kırmızı küpe takılı olan köpeklerin hem kısırlaştırıldığı hem de aşılarının yapıldığı anlamına geldiğini anlatan Çalışkan, "Halkımız kırmızı küpeli hayvanlardan korkmasınlar. Küpeli hayvanla hiçbir zaman kimseye saldırmazlar" şeklinde konuştu.

Ekibin kısırlaştırma işleminin yaklaşık 10 gün süreceği kaydedildi.

VAN'DA SOKAK KÖPEKLERİ KISIRLAŞTIRILIYOR
VAN'DA SOKAK KÖPEKLERİ KISIRLAŞTIRILIYOR
VAN'DA SOKAK KÖPEKLERİ KISIRLAŞTIRILIYOR
İHA
Yayın Tarihi : 24 Aralık 2010 Cuma 10:57:04
Güncelleme :24 Aralık 2010 Cuma 22:04:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?