3
Mayıs
2024
Cuma
VAN

Sondaj kuyulara dikkat

Van Belediye Başkanı Burhan Yenigün arsenik oranı yüksek çıkan sondaj kuyularını kapattıklarını belirterek, şehir içme suyunun temiz ve herhangi bir probleminin olmadığını söyledi. 

Vatandaşlara arsenikli su içirmeyeceğini belirten Başkan Burhan Yenigün, sondaj kuyuları hakkında uyarılarda bulundu. Başkan Yenigün, Sağlık Bakanlığı'nın açıklamasına göre arsenik oranları yüksek çıkan sondajları kapattıklarını belirterek, "Diğer sondajlarımızın tekrar incelenmesi için su numuneleri Sağlık Bakanlığı'na gönderilmiştir. Vatandaşlarımızın bu sondaj kuyularından içme suyu kullanmaması gerekir. Ancak temizlik için bu sular çok rahat olarak kullanılabilir" dedi. 

Yaptıkları çalışmalarla litrede yüzde 50 olan arsenik oranının yüzde 10'a düştüğünü belirten Başkan Burhan Yenigün, arsenik oranı yüksek tespit edilen bütün kuyuların kapatıldığını ifade etti. Başkan Yenigün, "Avrupa Birliği (AB) kriterleri gereği değiştirilen sudaki arsenik oranları üzerine, bizim mevcut kuyularımızda yapılan incelemelerde, arsenik değerleri tahmin edinilenin üstünde olan kuyular hemen kapatılmıştır. Daha önce yüzde 50 oranında olan litredeki arsenik oranı şimdi ise yüzde 10'a düşürülmüştür. Bunun üstündeki oranları kapsayan suların kesinlikle içilmemesi gerektiğini bir kez daha Vanlılara duyuruyoruz" şeklinde konuştu. 

'MAHALLELERE TANKERLE SU TAŞINIYOR' 

Van Belediye Başkanı Burhan Yenigün sondaj kuyuları kapatılan mahallelerde yaşayan insanların su sorunlarını gidermek üzere belediye imkanlarını seferber ettiklerini de söyledi. Başkan Yenigün, "Sondaj kuyuları kapatılan mahallelerdeki vatandaşların içme suyu sıkıntısı yaşamamaları için tankerler kiraladık. Şuan 10 tanker çalışıyor, bu sayıyı 15'e çıkaracağız. Belediye olarak tanker bulma yönünde sıkıntı yaşıyoruz. Tankerlerle vatandaşlarımızın evlerine kadar su taşıyarak mağduriyetlerini gidereceğiz" dedi. 

Başkan Burhan Yenigün Van'ın içme suyunun yüzde 90'nının Gürpınar'dan gelen mejengir suyundan karşılandığını kaydetti. Bu suyun defalarca incelenmeye alındığını belirten, Başkan Yenigün konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Şehir içme suyumuz tertemizdir. Bu suyumuzda kesinlikle hiç bir tehlike bulanmamaktadır. Bu suyun temiz olduğunu bir kez daha vatandaşlarımıza duyurmak istiyorum. Arsenik değerleri yüksek çıkan sularımız sadece sonradan vurduğumuz sondaj kuyularının bir kısmıdır. İçme suyu ana hattımızda böyle bir durum söz konusu değildir. Vatandaşlarımız gönül rahatlığıyla Gürpınar'dan gelen içme suyunu içebilirler".

iha
Yayın Tarihi : 10 Eylül 2008 Çarşamba 16:46:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?