3
Mayıs
2024
Cuma
VAN

Su kesintileri ile ilgili açıklama

Van Sağlık İl Müdürlüğü tarafından, şehir merkezinde arızalar sebebiyle meydana gelen su kesintilerinde ve sonrasında vatandaşların uymaları gereken konularla ilgili bir açıklama yaptı.


Yapılan yazılı açıklamada, içme ve kullanma sularının insan ve toplum sağlığını doğrudan etkileyen önemli etmenlerin başında geldiği bildirildi.

Mahalle aralarında belediye başkanlığı bilgisi ve kontrolü dahilinde olan kuyu, tanker v.b. kaynaklardan içme suyu temin edilmesi gerektiğinin belirtildiği açıklamada, öncelikle evlerde ihtiyaçtan fazla suyun depolanmaması istenildi. Açıklamada "Depolanan veya saklanan sular ağzı kapalı temiz kaplarda ve güneş görmeyen serin yerde muhafaza edilmelidir. Sular gelse bile öncelikle depolanmış sular tüketilmeli, geniş kapaklı musluklu bidonlar tercih edilmeli, temizliği sürekli kontrol edilmelidir. Sular kesildiğinde muslukların kapalı olmasına dikkat edilmeli, tercihen su vanaları kapalı tutulmalıdır. Kesinti sonrasında şebekeye verilecek su berraklaşıncaya kadar 3-5 dakika akıtılmalı, akıtılan suyun israf edilmemesi için tuvalet v.b. yerlerin temizliğinde kullanılmalıdır" denildi.
Kesinti sonrasında gelecek olan suyun kaynatılarak içilmesi gerektiğinin anlatıldığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:


"Kesinti süresince şebeke suyu içme amaçlı kullanılacak ise tercihen 1-2 dakika kaynatılıp, soğutularak kullanılmalıdır. Beslenme amacı ile evlere giren ve çiğ tüketilen her türlü sebze ve meyvenin yıkandıktan sonra yüzde 1'lik klor solüsyonundan 1 litre suya 20-30 damla damlatılarak 30 dakika bekletilmelidir. Yüzde 1'lik klor solüsyonu 1 bardak çamaşır suyunun üzerine 9 bardak normal su konularak kolayca hazırlanır. Ancak dikkat edilmesi gereken nokta, kullanılan çamaşır suyu herhangi bir katkı maddesi içermemesi ve yüzde 10 aktif klor "sodyum hipoklorit" içermelidir. Konuyla ilgili güçlüklerde en yakın sağlık kuruluşuna başvurularak bilgi alınmalıdır."


Açıklamada ayrıca, kullanılacak ambalaj sularının Sağlık Bakanlığı'ndan ruhsatlı olmasına dikkat edilmelisi, evde depolanmış sularda bebeklerin ve çocukların boğulma tehlikesine karşı gerekli tedbirlerin alınması ve görülebilecek ishal vakalarında mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiği bildirildi.

...
Yayın Tarihi : 17 Haziran 2008 Salı 02:45:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?