3
Mayıs
2024
Cuma
VAN

Su sayaçları hakkında uyarı

Şiddetli soğuklar karşısından su şebeke ve sayaçlarının zarar görmemesi için yalıtım malzemeleri ile kaplanması, su kullanılmadığı zaman muslukların çok az miktarda açık bırakılması, donan sayaçları açmak için ateşle ısıtmak ve sıcak su dökme metotlarının kullanılmaması gerektiği belirtiliyor. 

Yaklaşık 25 yıldır Van Belediyesi'nin hizmet binasının bodrum katında bulunan Su Sayaçları İstasyonu'nda tamir işlerini yapan Ali Revalice (67), kış mevsiminin kendini iyiden iyiye hissettirmeye başlaması ve hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin altına düşmesi nedeniyle son günlerde yüzlerce arızalı sayacın geldiğini belirtti. 

Küçük görünen bu arızaların büyük maddi kayıplara yol açtığını kaydeden Revalice, abone şube yolları, su sayaçları ve iç tesisatta yer alan ana kolon boruları soğuğa karşı yalıtımlı olmadığından suyun kullanılmadığı zamanlarda dahi donarak vatandaşların mağdur ettiğini ifade etti. Bu yerlerin bakım, onarım ve korunması vatandaşların görevi olduğunu hatırlatan Revalice, su sayacı, abone şube yolu ve kolon borularının ısı yalıtım malzemeleri ile kaplanarak korunması gerektiğini anlattı. Suyun kullanılmadığı zamanlarda sayaçların çok az miktarda açık bırakılması borularda ortaya çıkacak donmaların önüne geçeceğini kaydeden Revalice, donan sayaçları açmak için halk arasında yaygın olarak kullanılan ateşle ısıtmak ve sıcak su dökme metotlarının ise yanlış olduğunu ifade eden Revalice, "Sıcak su dökülerek veya ateş tutarak açılmaya çalışılmasının boruların çatlamasına neden olduğu gibi sayacın iç mekanizmasının da yanmasına neden oluyor" dedi. 

Revalice, kış aylarında sayaçların korunması için yapılması gerekenleri şu şekilde sıraladı; 

"Sayacın bulunduğu yere beton, ahşap veya demirden bir muhafaza yapılmalıdır. Vatandaşlar, sayaç bağlantıları ile vanalardan su sızıyor veya damlıyorsa, abone numarası belirtilmek suretiyle ilgili yerlere bildirilmelidirler. Şiddetli soğuklarda muslukların çok az bir şekilde açık bırakılarak sayaçta ve tesisatta durgun su bırakılmamalıdır. Abonelerce tedbir alınmaması halinde, soğuğa karşı hassas olan su sayaçlarının kolayca patlayacağı ve onarımının pahalı olacaktır. Hatta gövdesi patlayan sayacın tamir imkanı olmayıp hurdaya çıkacaktır. Ayrıca önemli miktarda su kaybına yol açacağı unutulmamalıdır. Donan sayaca ve tesisata ateş tutulmamalı ve sıcak su dökülmemelidir."

iha
Yayın Tarihi : 22 Aralık 2008 Pazartesi 15:19:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Çetin Durgun IP: 78.166.145.xxx Tarih : 24.12.2008 16:57:47

Şerefiye mah sakinlerindenim. Yıllardan beridir akşam saat 18.00 de sularımız kesilir sabah 09.00 da akar Bu olayı defalarca yetkililere bildirmemize rağmen çözülmedi ve çözüleceğine inanmıyorum.Çünkü ilgilenen yok.Belediye başkanına yazı yazdık sorunu ilettik bize verilen cevap. Su moturlarındaki arzadan dolayı suları kesmek zorunda kaldık özür dileriz.Ben yılardır su kesintisinden bahsediyorum onlar sanki birdefa olmuş gibi özür diliyorlar.Kış aylarında su kesintisinden dolayı borularda kalan sular donduğu için sürekli sularımız donmaktadır lütfen artık bu suları kesmeyin saygılar.