5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

Sulama kanalı kapatıldı

Van'ın Muradiye ilçe merkezinden geçen ve yıllardır çöp deryası haline geldiği için önemli bir çevre sorununa sebep olan sulama kanalı nihayet kapatıldı.


İlçenin 30 yıllık önemli bir çevre sorunu olan sulama kanalınının içine buzlar konularak üzerinin kapatılması esnaf ve vatandaşlar tarafından memnuniyetle karşılandı. Belediye Başkan Vekili Ahmet Baygümüş, her yıl yaz aylarında halkın ağzını, burnunu kapatarak yanından geçmek zorunda kaldığı, ilçenin adeta bir yarası haline gelen bu çöp deryasını kapatmayı ilk önemli iş olarak gördüklerini belirtti. İlçenin vatandaşla, esnaf var olduğunu belirten Baygümüş; "İlçemizi nasıl görmek istiyorsak o şekilde yaşatmalıyız. Yıllardan beridir ilçemize gelen yabancılara karşı adeta utanıyorduk. Çünkü ilçemize gelen yabancılar ilçeye bakarak bizlere not veriyorlardı. Bir kez gelen bir daha ilçeye uğramıyordu.

Çocuklarımızı temiz bir çevrede ve sağlıklı bir şekilde yetiştirmek istiyorsak önce temiz bir ortam sağlamak zorundayız. Yaz kış demeden kasaplarımız kestiği hayvanların sakatatları başta olmak üzere çöpler kanalın içine döküyorlardı. Diğer; manav, berber, market, kahve ve v.s. bütün esnaflarımız duyarsızca davranarak bütün çöplerini ve kışın soba küllerine varıncaya kadar kanalın içine döküyorlardı. Bu da kültürümüzü ortaya koyuyordu. Aslında ilçenin içinden yaz aylarında bu suyun geçmesi büyük bir nimetti, ama esnaflarımız bunun kıymetini bilmedi. Temiz tutamadılar. Baktık ki esnaflarımız ıslah olmuyor, tek çare kıt imkanlarla Van'dan buzlar getirip bu yarayı kapattık. Umarız ki esnaflarımız bundan böyle kendi etraflarını, çevrelerini temiz tutma alışkanlığını öğrenirler.
İlçenin sorunlarının sadece bir kanalın üstünü kapatmakla bitmediğini, yapılması gereken daha çok şey olduğunu da belirten Ahmet Baygümüş "İkinci iş olarak briketçiler imalatçılarını ilçe dışına çıkarmak olacak. Çünkü ilçeyi en fazla onlar kirletiyorlar. En ufak bir rüzgarda dahi esnaflarımız iş yerlerinin kapılarını briketlerin tozundan dolayı açamıyorlar. Bu ilçede bizler yaşıyoruz, kendimize layık bir çevre düzenlemek de bizlere bir görevdir." dedi.

İha
Yayın Tarihi : 13 Mayıs 2009 Çarşamba 16:55:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?