7
Mayıs
2024
Salı
VAN

Süleyman Han Camii ibadete açılıyor

SÜLEYMAN HAN CAMİİ İBADETE AÇILIYOR

Van Kalesi'nin üst bölgesinde bulunan Süleyman Han Camii, yapılacak olan restorasyon çalışmasının ardından önümüzdeki günlerde ibadete açılacak.

Van Valiliği'nin, restorasyonunu yaptırdığı Süleyman Han Camii aslına göre onarılacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından gönderilen kaynak ile restorasyonu yapılacak olan caminin aslına uygun yapılması için 20 bin kalıp kerpiç kesileceğini kaydedildi. Bölgede yapılan restorasyon ve kazı çalışmalarını yerinde inceleyen ve restorasyon işini yürüten firmanın yetkilisi Engin Zeydanlı'dan bilgi alan Vali Karaloğlu, caminin aslına uygun yapılmasının yanı sıra kısa sürede tamamlanmasını istedi. 17 Eylül 2010 tarihinde camide Cuma namazı kılmak istediğini söyleyen Vali Karaloğlu, yıllardır habere durumundaki ve ibadete kapalı olan caminin için halı siparişinin verilmesi için de İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Ramazan Gökdemir'e talimat verdi.

 

SÜLEYMAN HAN CAMİİ

Evliya Çelebi'nin, Kule Camii ya da Vanu Camii olarak adlandırılan bu caminin eski bir ibadet yeri olarak Hz. Davut zamanında yapıldığını ve daha sonra İslam'ın yayılışıyla beraber mescit ve son olarak da 1533'te Sultan Süleyman tarafından tamir edilerek adının Süleyman Han Camii olarak konulduğunu belirtiliyor. Kare planlı olup üzeri düz toprak damla örtülü caminin doğu cephesinde yer alan kare prizma kaideli ve silindirik gövdeli minaresinin, Osmanlı'nın yöreye hakimiyetini gösteren sembol bir yapı olduğu ifade ediliyor.

SÜLEYMAN HAN CAMİİ İBADETE AÇILIYOR
İHA
Yayın Tarihi : 30 Temmuz 2010 Cuma 15:54:00
Güncelleme :30 Temmuz 2010 Cuma 15:59:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?