3
Mayıs
2024
Cuma
VAN

Tahıl üretimi yüzde 70 düştü

Van Ziraat Odası Başkanı Lütfü Özgökçe, son yıllarda yaşanan kuraklık nedeniyle il genelindeki tahıl üretiminde yaklaşık yüzde 70 oranında bir düşüş yaşandığını söyledi.

İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Lütfü Özgökçe, 361 bin 781 hektar ekili tarım arazisine sahip olan Van'da, bu yıl 145 bin 515 hektar alanda hububat üretimi gerçekleştirildiğini kaydetti. Özgökçe, geçtiğimiz yıllar ile karşılaştırıldığında buğday gibi tahıl ürünlerinin yetiştirildiği Van'ın üretiminde son yıllarda yüzde 70'e varan bir oranda düşüş yaşandığına ifade etti. Özgökçe, bu düşüşün başlıca nedenlerinin ise kuraklık ve tarım girdilerindeki artış olduğunu açıkladı. Hızla düşen tarım üretiminin ileriki yıllar için ciddi sorunlar doğurabileceğini de sözlerine ekleyen Lütfü Özgökçe, acilen tedbir alınması gerektiğini vurguladı. Tahıl üretimindeki düşüşün sadece Van'da olmadığını ve tüm ülke genelinde bu sıkıntının artık hissedilebilir dereceye ulaştığını söyleyen Özgökçe, "Van'da yaşadığımız bu yüzde 70 oranındaki düşüş bazı illerimizde daha fazla oranda gerçekleşti. Tedbir alınmadığı takdirde bu düşüşün daha da artacağından şüphe ediyoruz. Bu nedenle yetkililerin gerekli tedbirleri almasını istiyoruz" dedi.

Türkiye'nin bir tarım ülkesi olduğunu ve bu gerçekten yola çıkarak hareket edilmesi gerektiğini de ifade eden Van Ziraat Odası Başkanı Lütfü Özgökçe, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Tahıl üretimi, bizim ülkemizde olduğu kadar dünya ülkeleri için de büyük önem arz ediyor. Dünyada bu konuda büyük öneme sahip olan Türkiye, artık bu değerinin farkına varmalı, bir tarım ülkesi olduğunu kabul etmeli ve buna önem vermeli. Bunun için ilk olarak yeni sulu tarım arazileri açılmalı, üretim maliyetlerindeki yüksek fiyatlar düşürülmeli ve üretici desteklenmeli. Aksi takdirde insanımızın çoğunun geçimini çiftçilikle sağladığı bölgemizde yeni bir göç furyası başlayabilir."

.
Yayın Tarihi : 17 Haziran 2008 Salı 13:29:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?