5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

Tandır sempozyum konusu oldu

Doğu Anadolu Bölgesi'nin yüzlerce yıllık geleneklerinden biri olan tandır kültürünün, Bitlis'te düzenlenecek olan I. Uluslararası Doğu Anadolu Bölgesi Geleneksel Mutfak Kültürü ve Yemekleri Sempozyumu'nda bildiri olarak sunulacağı öğrenildi.


Bitlis Valiliği, Bitlis Eren Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi ve Bitlis Belediyesi'nce 24-26 Haziran tarihleri arasında düzenlenen sempozyumda Prof. Dr. Sedat Cereci tarafından sunulacak olan "Aile İçi İletişimde Tandır Kültürünün rolü" başlıklı bildiriyle bilimsel bir çalışma konusu olarak sempozyuma konu edilecek olan tandır kültürünün, aile içi iletişimi sağlayan etkin bir mekan olduğunun vurgulanacağı açıklandı.


2006 yılında tandır ekmeğinin yapılışını konu edinen "Ağzı Açık Alamet" adlı belgesel filmi çekerek İngiltere, Macaristan, Hindistan, Avustralya ve Kosova'da uluslar arası festivallere katılan Prof. Cereci, tandır kültürünü bir iletişim aracı olarak araştırdığını ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde, özellikle kış gecelerinde, tandırın çok önemli bir iletişim mekanı olarak kullanıldığını bildirdi. Doğu Anadolu evlerinin ayrılmaz bir parçası olan tandırın, bazen ev dışında bağımsız olarak, bazen de ev içinde yer aldığını, ancak her durumda iletişim amacıyla kullanılan bir mekan olan tandırın, özellikle soğuk yörelerde hem ısınma amaçlı bir araç, hem de ailenin bir araya geldiği ve iletişim kurduğu geleneksel bir mekan olduğunu belirtti.


İstanbul Üniversitesi'nden Prof. Dr. Oktay Belli'nin koordinatörlüğünde düzenlenen sempozyumda, Eski Çağ'dan bu yana Doğu Anadolu Bölgesi'nde gelişen mutfak kültürü, 17., 18. ve 19. yüzyıl gezginlerinin seyahatnamelerinde yer alan mutfak gelenekleri, kışlık yiyecek hazırlığı, Van yöresinde çay kültürü, Erzincan, Siirt, Kars, Erzurum, yemeklerinden örnekler, Doğu Anadolu Bölgesi'nde yemeklerde kullanılan bitkiler, yemeklerle ilgili türküler, maniler, öykülerle ilgili bildirilerin yer aldığı dile getirildi. Yaklaşık 30 katılımcının bildirileriyle ilk kez gerçekleşecek olan sempozyumun, yöre kültürüne ve yörenin tanıtımına büyük katkısının olacağı vurgulandı.


Tandırı, ekmek ve yemek pişirilen bir ocak olmaktan öte, aile içi iletişimin, komşuluk ilişkilerinin canlı biçimde sağlandığı bir mekan olarak değerlendirdiğini söyleyen Prof. Dr. Sedat Cereci, Orta Asya'da, Hindistan'da, İran'da, bazı Arap ülkelerinde, Kuzey Afrika'da benzerleri görülen tandır kültürünün en canlı örneklerinin Doğu Anadolu Bölgesi'nde yaşandığını belirtti. Artık kentlerdeki sayısı giderek azalan tandırın, köylerde aileyi bir araya toplayan, ailenin huzur içinde söyleşip dertleşmesini sağlayan sıcak bir mekan olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Sedat Cereci'nin sunacağı bildirinin ardından, "Ağzı Açık Alamet" adlı belgesel filmin gösterileceği açıklandı.

İha
Yayın Tarihi : 18 Haziran 2009 Perşembe 17:15:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?