5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

Tarihe büyük saygısızlık

Van'da Urartular dönemine ait 2800 yıllık tarihi Meher Kapı'ya yapılan saygısızlık sürüyor. Etrafındaki renkli boyalı aşk cümleleri ile daha önce de gündeme getirilen tarihi kapının üzerine yazılar yazılmaya devam ediliyor.

Akköprü Mahallesi'nde bulunan ve halk arasında 'Taş Kapı', 'Çoban Kapısı' veya 'Hazine Kapısı' olarak da bilinen tarihi 2800 yıllık Meher Kapı, aşıkların mekanı haline geldi. İç ve yan taraflarında sprey boyalarla aşk cümlelerinin yazıldığı tarihi kapının etrafındaki kayalara da çeşitli yazılar yazıldı.

Yazıların genelde gençler tarafından yazıldığını anlatan Hakan Aslan isimli mahalleli, yapılan davranışın çok çirkin olduğunu kaydetti. Arkadaşını tarihi yere gezdirmeye getirdiğini söyleyen Aslan "Arkadaşım daha önce burayı görmemiş ve onu gezdirmeye getirdim. Fakat yazılan cümlelerin oluşturduğu çirkin görüntü beni mahcup etti. Keşke tarihi mekanlarımıza daha iyi sahip çıkabilsek" dedi.

Urartu Medeniyeti'nin inanç sistemi hakkında bilgiler veren ve uygarlığın inandığı 79 tanrının isminin bulunduğu yapıtta, ayrıca ülke içinde kutsanan tüm tanrı ve tanrıçalar, bunlara sunulan günlük kurban listeleri ve kutsal sayılan dağ, nehir ve kentler bildiriliyor.

İHA
Yayın Tarihi : 24 Eylül 2009 Perşembe 13:04:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?