3
Mayıs
2024
Cuma
VAN

'Tarihi eserler çürüyor'

Bakan Günay'dan acı itiraf: ‘Depolardaki tarihi eserler çürüyor’


VAN’daki temaslarını sürdüren Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Van Müzesi’nde incelemelerde bulundu. Depoya inerek eserlerin halini gören Bakan Günay, “Depo koşullarımız çok kötü. Bu koşullarda birçok eser çürür. Bir an önce tedbir almamız gerekir. Depo koşulları birçok yerde olduğu gibi kötü. Bizim depolarımız, o tabiri kullanmak istemiyorum” diyerek üzüntüsünü dile getirdi.

Türkiye Offshore Şampiyonası’nı izlemek üzere Van'a gelen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, gezisinin ikinci gününde incelemelerini sürdürdü. Bakanlığı bünyesindeki kurumları tek tek denetleyen Bakan Günay, sık sık kurum amirlerini azarladı. İlk olarak Van Müzesi’ni gezen Bakan Günay, sergilenen eserleri ilgiyle inceledi. Ardından yer olmadığı için depoya konulan eserleri de görmek istedi. Depoda inceleme yaptıktan sonra gazetecilere açıklama yapan Bakan Günay, depo koşullarının çok kötü olduğunu ve eserlerin çürümeye yüz tuttuğunu söyledi. Bakan Günay şunları söyledi:

“Depo koşullarımız kötü. Acilen önlem almaya çalışacağız. Bu koşullarda birçok şey çürür. Çürümeye de gidiyor. Burada düzenleme yapılırken havalandırma imkanları güvenlik nedeniyle yok edilmiş. Acilen orada havalandırma imkanları yaratmaya çalışacağız. Ama bu depo koşulları bir çok yerde olduğu gibi burada da kötü. Van tarihi ve doğa turizmi açısından önemli bir yer. Buranın daha büyük daha gerçek bir müzeye ihtiyacı var. İmkanlar ölçüsünde bunu da değerlendireceğiz. Tüm eserler sergilenemez. Dünyanın hiçbir müzesinde tüm eserler sergilenmiyor. Avrupa'da depoya girdiğiniz zaman keyif alırsınız. Bizim depolarımız ne yazık ki, o tabiri kullanmak istemiyorum, gibidir.”

TÜRKİYE’DE ESERLERİN YÜZDE 10’U SERGİLENİYOR

Türkiye'nin tarihi ve arkeolojik zenginlik açısından son derece varlıklı ve potansiyeli yüksek bir ülke olduğunu, ancak eserlerin yüzde 10'unun sergilenebildiğini vurgulayan Bakan Günay şöyle devam etti:

“Ne yazık ki sergileme mekanlarımız ve müzelerimiz parmakla gösterilecek kadar az. Bunların arasında iyileştirme çalışmaları yapılıyor. İmkanlarımız çerçevesinde yerel yönetimlerle, özel girişimlerle ve özel idarelerle işbirliği yaparak bu mekanları iyileştirmeye çalışıyoruz. Ama bu iyileştirmeler depolardaki eserlerin daha fazla sergilenmesine yetmiyor. Bu alanda Türkiye’nin yapacağı çok şey var. Biz henüz yüzlerce müzemizin olduğunu söylüyoruz. Başka ülkelerde bu rakamlar binlerle ifade ediliyor. Müze kavramının önemini yeni öğrenmeye çalışan bir geleneği inşa etmeye çalışıyoruz. Şimdiye kadar bu alanlarda büyük bir ihmal vardı. Müzelerimiz birkaç yıldır denetimden geçiyor. O yüzden ciddi bazı eksiklikler ve aksaklıkların olduğunu tespit ediyoruz.”

İL MÜDÜRÜNE TALİMAT

Bakan Günay müzeden çıktıktan sonra Kültür ve Turizm İl Müdürü’ne, özellikle bakımsız olan müze deposunun bir önce temizlenmesini bir dahaki ziyaretinde bu şekilde görmek istemediğini belirterek, Van Kalesi’ne gitti. Van Kalesi’nde örnek Van evini ziyaret eden Bakan Günay, kendisine rehberlik yapmak isteyen çocukları da ilgiyle dinledi. Minik rehberlerle hatıra fotoğrafı çektiren Bakan Günay, Kültür Merkezi’nde de incelemelerde bulunduktan sonra Van’dan ayrıldı.

Milliyet
Yayın Tarihi : 20 Temmuz 2008 Pazar 14:20:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?