6
Mayıs
2024
Pazertesi
VAN

Tarihi kalede restorasyon sürüyor

TARİHİ HOŞAP KALESİ'NİN RESTORASYON ÇALIŞMALARI

Van Valisi Münir Karaloğlu, Hoşap Kalesi'nin sit alanı içerisinde bulunan ve kötü bir görüntü arz eden yaklaşık 40 civarındaki evin başka bir yere nakledilmesi gerektiğini kaydederek, "Biz muhtarımızla, vatandaşlarımız ile oturup insanlarımızı kesinlikle mağdur etmeden çözüm üretmemiz lazım" dedi.

Van Valisi Münir Karaloğlu, yaklaşık 2,5 ay önce Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restorasyon çalışmaları başlatılan Hoşap Kalesi'nde incelemelerde bulundu. Kalede kazı çalışmasını yapan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Top ve restorasyon çalışmasını yürüten Zeydanlı İnşaatın Şantiye Şefi Adnan Vural'dan yapılan çalışmalar hakkında bilgi alan Vali Karaloğlu, kalenin çevresindeki sit alanda bulunan ve kötü bir görüntü arz eden yaklaşık 40 civarındaki evlerin başka bir yere nakledilmesi gerektiğini kaydetti. Burada basın mensupların sorularını cevaplandıran Vali Karaloğlu, Van'ın bir kaleler şehri olduğu ifade etti. Van Kalesi, Çavuştepe, Ayanıs, Yoncatepe ve Hoşap kalelerinin birer değer olduğunu kaydeden Vali Karaloğlu, bunlara sahip çıkılması gerektiğini vurguladı. Hoşap Kalesi'nde şimdiye kadar ufak tefek restorasyon çalışmaları yapıldığını hatırlatan Vali Karaloğlu, ayrıca Yrd. Doç. Dr. Mehmet Top tarafından da halen devam eden bir kazı çalışmasının yapıldığını söyledi. Vali Karaloğlu, "Bu yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından temin edilen ödenek ile 2,5 ay önce başlatılan restorasyon çalışması tamamlanmak üzeredir. Daha burada yapılacak çok işimiz var Hem restorasyon çalışmaları hem de kazı çalışmalarımız var. Ama önemli olan bizim amacımız kaleyi kurtarıp, turizme açmaktı" dedi.

Köy Muhtarı Sadrettin Çekici'nin geçmiş yıllarda günlük olarak onlarca otobüs dolusu turistin gelip kaleyi gezdiğini, ancak son birkaç yıldır kapalı oluşundan dolayı turistlerin gelmediğini belirtmesi üzerine Vali Karaloğlu, "Muhtar haklı olarak bize öncede çok sayıda yerli ve yabancı turistin geldiğini söylüyor. Vatandaş haklı olarak bizden kalenin açılmasını istiyor. Bizim de amacımız restorasyonu bir an önce bitirip, kaleyi turizme açmaktır. Müteahhit kendi iskelesini ve malzemelerini toparlar toparlamaz kaleyi ziyarete açacağız" şeklinde konuştu.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın geçen yıl kaleyi ziyaret ettikten sonra restorasyonuna karar verdiğini hatırlatan Vali Karaloğlu, bu yıl da restorasyon çalışmasının tamamlanmasının ardından tekrar gelip görmek istediğini kaydetti. Çalışmaların tamamlanmasının ardından bakan Günay'ı tekrar Van'a davet edeceklerini söyleyen Vali Karaloğlu konuşmasını şöyle sürdürdü;

"Tarihten beri bu kale buradır. Kale burada dururken, yaşamda vardı, evler de vardı. Şimdi burada oturan vatandaşlarımız tapulu evlerinde oturuyorlar. Ancak burası birinci derecede sit alanıdır. Vatandaşlarımız isteseler de evlerini onaramazlar. Onarım yapabilmeleri kurulda izin almaları lazım. Onun için biz muhtarımızla, vatandaşlarımız ile oturup insanlarımızı kesinlikle mağdur etmeden çözüm üretmemiz lazım. Şuan köy yerleşim alanı genişletiliyor. Yeni yerleşim alanında kendilerine yer vererek bu vatandaşlarımızı oraya naklederek daha iyi bir eve kavuşmalarını sağlayacağız. Hem de biz bu tarihi kaleyi içindeki kötü görüntüden de kurtarmış oluruz. Hoşap Kalesi Van için en önemli tarihi değerlerden bir tanesidir. Bunun kıymetini bilmemiz lazım. Başta Hoşap halkının bilmesi lazımdır. Bu tarihi değerlerin kıymetini biz bilmezsek kimse bilmez" dedi.

HOŞAP'I İLÇE YAPACAĞIZ

Gürpınar gibi yüzölçümü bakımında büyük bir ilçeyi tek idareci ile yönetmenin çok zor olduğunu da belirten Vali Karaloğlu, bu kadar ulaşım imkanlarına rağmen şuanda bile ilçenin yönetilmesinin zor olduğunu kaydetti. Hoşap köyün ilçe olması için alınan kararın İl Genel Meclisi'nce de onaylandığını ve İçişleri Bakanlığı'nda da resmen talepte bulunduklarını söyleyen Vali Karaloğlu, "Benim de şahsi görüşüm Hoşap'ın ilçe olmasıdır. Buradaki yöneticinin de işini kolaylaştıracaktır. Hoşap'taki tarih mekanların korunması da buna bağlıdır. Bunun için Hoşap'ın ilçe olmasını istiyorum. Burada gerçekten çok değerli tarihi yapılarımız var. Sadece kale değildir. Burada Sarı Süleyman Medresesi, tarihi köprü var. Buradaki tarihi mekanları muhtarlıkla ayakta tutamayız. Burası kaymakamlık olmalıdır ki bunlar takip edilmesin. Kaymakamlık eliyle bütün bunlar takip edilmelidir. Bunları takip etmesek, sahip çıkmazsak bir süre sonra biz kaybederiz"

TARİHİ HOŞAP KALESİ'NİN RESTORASYON ÇALIŞMALARI
TARİHİ HOŞAP KALESİ'NİN RESTORASYON ÇALIŞMALARI
TARİHİ HOŞAP KALESİ'NİN RESTORASYON ÇALIŞMALARI
TARİHİ HOŞAP KALESİ'NİN RESTORASYON ÇALIŞMALARI
İHA
Yayın Tarihi : 15 Haziran 2010 Salı 12:15:01
Güncelleme :15 Haziran 2010 Salı 13:43:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?