7
Mayıs
2024
Salı
VAN

Tarım öğretiminin 164. yılı

TÜRKİYE'DE TARIM ÖĞRETİMİNİN 164. YILDÖNÜMÜ KUTLAMALARI

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Van milletvekili Kayhan Türkmenoğlu, bölgede halen devam eden yayla ve mera yasağını yeni bir düzenleme ile kaldıracaklarını söyledi.

Türkiye'de Tarım Öğretiminin 164. yıldönümü Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Ziraat Fakültesi tarafından düzenlenen bir etkinliklerle kutlandı. Prof. Dr. Cengiz Andiç Kültür Merkezi'nde düzenlenen kutlama törenine Vali Yardımcısı Vekili Nurullah Ertaş, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Ceylan, AK Parti Van milletvekili Kayhan Türkmenoğlu ile çok sayıda öğretim üyesi, görevlisi ve öğrenci katıldı.

Açılışta, ziraat fakültesi öğrencileri adına Melike Kantarcıoğlu, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şefik Tüfenkçi, Türkiye Mimar ve Mühendisler Odaları Birliği (TMMOB) Ziraat Mühendisleri Odası Van Şubesi İkinci Başkanı Şahin Karakoyun ve İl Tarım Müdürü Murat Akbay'ın yaptıkları konuşmanın ardından kürsüye gelen YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Ceylan, 26 yıl önce öğretim üyesi olarak görev yapmaya başladığı Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'ne bağlı Ziraat Fakültesi'nde yaşanan değişimi anlattı. Ziraat Fakültesi'nde okuyan öğrencilere de tavsiyelerde bulunan Prof. Dr. Ceylan, "Alanınızda yeterli iş imkanı yok diye yılmayınız. 30 yıl önce ziraat fakültelerine girmek bir ayrıcalıktı. Ancak bu süreçte üniversiteler öğrenci alırken bir planlama yapmadıkları için şimdi bu duruma düştü. Ama tarım ürünleri hiçbir zaman değerini kaybetmeyecek. Hatta nüfusun bu kadar hızla arttığı, insanların halen açlıkta öldüğü dünyamızda bu meslek hiçbir zaman değerini kaybetmeyecektir" dedi.

Daha sonra bir konuşma yapan AK Parti Van Milletvekili Kayhan Türkmenoğlu ise hedefleri bölgeyi tarım ve turizm üssü haline getirmek olduğunu belirtti. Türkmenoğlu, "Geçmişte yaşanan bazı olumsuzluklardan dolayı halen kapalı olan mera ve yayla yasağını bir düzenleme ile kaldırıyoruz. Bizim derdimiz burada çok iyi tarım ve hayvancılık yapmaktır. Bizim hedefimiz bölgeyi tarım ve turizm bölgesi yapmaktır" dedi.

2003-2008 yılları arasında Vanlı çiftçilere Doğru Gelir Desteği (DGD) adı altında 160 milyon lira hibe destek verildiğini de anlatan Türkmenoğlu, "Verilen bu paraların yüzde kaçının üretime gittiğini sorgulayamadık. Aslında bunu verenlerin bunu sorgulaması gerekirdi. Ama şimdiki hedefimiz ise yapılan üretime destek vermektir" şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardında Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selim Çetiner, tarafından verilen 'Tarımsal Biyoteknoloji ve Biyogüvenlik' konulu konferansa geçildi.

TÜRKİYE'DE TARIM ÖĞRETİMİNİN 164. YILDÖNÜMÜ KUTLAMALARI
TÜRKİYE'DE TARIM ÖĞRETİMİNİN 164. YILDÖNÜMÜ KUTLAMALARI
İHA
Yayın Tarihi : 15 Ocak 2010 Cuma 17:09:05
Güncelleme :15 Ocak 2010 Cuma 17:50:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?