5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

Tatbikat gerçeğini aratmadı

Van İl Emniyet Müdürlüğü'ne yeni atanan polis memurlarının eğitilmesi amacıyla ikincisi düzenlenen bomba imha tatbikatı, gerçeğini aratmadı.

 


Olay Yeri İnceleme ve Kimlik Tespit ile Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından düzenlenen bomba imha tatbikatı, Özel Harekat Şube Müdürlüğü yanında bulunan Şehit Kemal Açıkgöz Spor Alanı'nda yapıldı. Van'a yeni atanan 400 polis memurundan ikinci grupta bulunan yaklaşık 150 personelin katıldığı tatbikatta, Olay Yeri İnceleme ve Kimlik Tespit Şube Müdürü Emniyet Amiri Gökhan Doruk, şüpheli paket ihbarı alındıktan sonra bölgeye ilk gidecek olan resmi ve sivil ekiplerin nasıl hareket etmeleri gerektiği konusunda personele bilgi verdi. Personeli şüpheli paketler konusunda uyaran Doruk, televizyonlarda izledikleri polisiye filmlerindeki meşhur polis rolüne bürünmemelerini istedi.
Daha sonra bomba imha uzmanı, tatbikatta kullanacakları C4 patlayıcı maddeyi tanıtarak etkilerini anlattı. Uzman, C4 plastik patlayıcının patlama hızının 7 bin 400 metre/saniye olduğunu belirterek, "Yani burada bir kıyaslama yaparsak G-3 mermisinin hızı 850 metre/saniye ise bu elimdeki patlayıcının hızını ona göre hesaplayın. Buradan şunu çıkarmamız lazım. Şüpheli paketten ve bombada meydana gelecek olan patlama kaçış şansımız hiç yoktur" dedi.


Yapılan ön bilgilendirmenin ardından, tatbikatın yapılacağı alana geçildi. Tatbikatın ilk bölümünde içerisine 10 gram C4 plastik patlayıcı yerleştirilen varil polis memurlarının meraklı bakışları arasında patlatıldı. Patlamanın etkisiyle metrelerce havaya fırlatılan varilin ardında içerisine 50 gram C4 plastik patlayıcı yerleştirilen araç lastikleri de polislerin meraklı bakışları arasında metrelerce havaya fırlatıldı. Büyük bir dikkatle izlenen tatbikat sonrası, katılımcılar görevliler nezaretinde patlayıcının infilak ettiği bölgeye götürülerek bombanın verdiği hasar anlatıldı.

iha
Yayın Tarihi : 20 Ağustos 2009 Perşembe 15:39:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?