5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

Tedavi edilen kuşlar doğaya bırakıldı

Van'da çeşitli tarihlerde avcılar tarafından vurulan ve yaralı olarak getirildikleri Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Hayvan Hastanesi'nde tedavileri tamamlanan 1 kartal ve 2 şahin doğaya bırakıldı.


Bilinçsiz avlanma sonucu doğada sayıları azalan ve kimi zaman da yaralı olarak bulunan kuşların imdadına Van Çevre Orman Müdürlüğü ekipleri ve YYÜ Hayvan Hastanesi hekimleri yetişiyor.

Van'da son 4 ay içinde gerek açlıktan gerekse avcıların vurduğu 5 şahin, 2 akbaba ve 2 kartal tedavi edilerek doğaya bırakıldı. Son olarak yine avcılar tarafından vurulan kanadında ve bacaklarında saçmalar bulunan 1 kartal ile 2 şahin yaklaşık 2 ay süren tedavilerinin ardından doğaya bırakıldı.

Kuşlar, Çevre Orman Müdürlüğü Doğa Koruma Milli Parklar Mühendisi Yunus Bakıcı ve YYÜ Veterinerlik Fakültesi Hastalıklar ve Klinik Bilimleri Bölüm Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Lokman Aslan tarafından yaşam bölgesi olan Çatak ilçesine götürüldü. İlçenin Elmacı bölgesindeki dağlık alandı serbest bırakılan 2 şahin ve 1 kartal, özgürlüğe kanat çırparak gözden kayboldu.


Çevre Orman Müdürlüğü Doğa Koruma Milli Parklar Mühendisi Yunus Bakıcı, YYÜ ile yapılan protokol gereği Hayvan Hastanesi'nin kurtarma merkezi olduğunu ve hastane sayesinde birçok hayvanın tedavisinin yapıldığını söyledi. Bakıcı, bu tür yırtıcı kuşları vuranların tespit edilmesi halinde 6 bin 500 TL tazminata mahkum edildiğini söyledi.

Yaralı kartal ve şahinlerin tedavilerinin çok uzun sürdüğünü belirten Yrd. Doç. Dr. Lokman Aslan ise, son aylarda çok sayıda yırtıcı kuşun tedavi edildiğini söyledi. Özellikle kuşların silahla vurulduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Aslan, "Son 4 ay içinde bize yaralı olarak getirilen 2 akbaba, 2 kartal ve 5 şahini tedavi edip doğaya bıraktık. Bunun dışında flamingo, baykuş, keklik gibi bir çok kuş türünü de tedavi ediyoruz" dedi.
 

İha
Yayın Tarihi : 5 Haziran 2009 Cuma 15:47:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?