4
Mayıs
2024
Cumartesi
VAN

Tekstil de yok oluş alarmı

Tekstil alanındaki kotanın kaldırılmasıyla birlikte Çin malları ile rekabet edemeyen Van’ın tekstil alanında üretim yapan en büyük atölyesi olan Berk Tekstil, kapanma noktasına geldi.

Mavi Plaza İş Merkezi’nde, 40 işçisi ile hem imalat hem de fason olarak üretim yapan Van’ın en büyük tekstil atölyesi olan Berk Tekstil, sipariş alamadığı için 1 aydır üretime ara verdi.

2005 yılında tekstil alanındaki kotanın kaldırılmasıyla birlikte Çin mallarıyla rekabet edemedikleri için kapanma aşamasına geldiklerini kaydeden Berk Tekstil Atölyesi’nin Müdürü Tayfur Kartal, işverenlerin üretim yerine maliyeti düşük olan Çin ürünlerine yöneldiğini belirtti.

Devletin işsizliği azaltmak için üretim girdilerinin maliyetini mutlaka düşürmesi gerektiğini söyleyen Kartal, aksi takdirde tekstil alanında çalışan insanların yüzde 50’sinin işini kaybedeceğini öne sürdü. Kartal şunları söyledi:

"2005 yılının başında tekstil alandaki kotanın kaldırılmasıyla birlikte Çin mallarıyla rekabet edemez olduk. Türkiye’de ise bir ürünü hazır hale getirinceye kadar ipliğinden, kumaşına ve kargo masraflarına yüzde 18 Katma Değer Vergisi (KDV) ile çeşitli vergiler ödüyoruz. Asgari ücret ile çalışan bir işçiye 350 milyon lira (350 YTL) maaş verilirken, 280 milyon (280 YTL) çeşitli vergiler ödüyoruz. Ürünün satışında ise kar edilmesi halinde kar payından yüzde 20 ile 33 arasında değişen oranda bir vergi veriyoruz. Şartlar böyle olunca ürettiğimiz ürünün fiyatı Çin mallarına göre daha pahalı oluyor. Bu şartlarda da düşük maliyetle üretilen ve kota sınırlandırılması olmayan Çin malları ile rekabet edemiyoruz. Daha önce fason olarak çalıştığımız şirketler, üretim yapmanın yerine daha ucuz olan Çin mallarını tercih ediyorlar. Bu yüzden yaklaşık 1 aydır sipariş alamadığımız için işlerimize ara verdik. Böylece evine ekmek götüren 40 işçimiz de işsizler kervanına katıldı. Hükümetin işsizliği azaltması için girdi maliyetini düşürmesi gerekir. Aksi takdirde tekstil alanında çalışan insanların yüzde 50’si işsiz kalacaktır. Bu da ülke ekonomisine büyük bir darbe olacaktır."

İHA
Yayın Tarihi : 5 Şubat 2005 Cumartesi 16:46:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?