3
Mayıs
2024
Cuma
VAN

'Televizyon eğitici bir araç'

Çaldıran ilçesinde yapılan bir araştırmada, ilçeye bağlı köylerde görev yapan öğretmenlerin çoğunun, televizyonun eğitici bir araç olduğu ve eğitimde kullanılması gerektiğini düşündüğü ortaya çıktı.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Cereci tarafından yönetilen araştırmaya katılan 200 öğretmenlerden 188'i, televizyonun eğitimde kullanılabileceğini söylerken, diğerleri bu düşünceye katılmadığını veya çekimser kaldığını belirtti. İzmir, Ankara, Muğla, Adana, Adıyaman, Balıkesir ve Ordu gibi uzak yörelerden gelen öğretmenlerin büyük çoğunluğu, televizyonun radyodan daha öğretici bir araç olduğunu savunurken, önemli bir bölümü ise çocukları televizyon yayınlarından korumak gerektiğine inandığını açıklaması da dikkat çekici bulundu.
Sonuçları değerlendiren Prof. Dr. Sedat Cereci, sıfırın altında 30 derecede köy ilköğretim okullarına giden, kaloriferleri düzenli olarak yanmayan okullarda çalışan öğretmenlerin, bölgede zorlu koşullar altında görev yaptığına dikkat çekti. Prof. Dr. Cereci, araştırmaya katılan öğretmenlerin, etkili bir anlatım aracı olması nedeniyle televizyonu eğitimde yararlanılabilecek bir araç olarak gördüklerini dile getirirken, öğretmenlerin tamamına yakınının çocukların televizyon yayınlarından korunması gerektiğine inanmasının da çelişki gibi görünmesine karşın, öğretmenlerin duyarlılıklarından ve çocukların geleceğe hazırlanması sürecinde üstlendikleri sorumluluktan kaynaklandığını ifade etti.

Prof. Dr. Cereci, araştırmada sorulan "Çocukları televizyon yayınlarından korumak gerektiğine inanıyor musunuz?" sorusu 196 öğretmen tarafından "Evet" biçiminde yanıtlanırken, yalnızca 4 öğretmenin "Hayır" dediğini aktararak şunları belirtti:
"Görev yaptıkları köylerdeki tüm olanaksızlıklara rağmen, çağdaş eğitim yöntemlerini ellerinden geldiğince kullanmaya çalışan öğretmenlerin, eğitim tekniklerini televizyonla desteklemek gerektiğine inandıkları, araştırmada belirlenmiştir. Araştırmaya katılan öğretmenlerin 191'inin, televizyonun okullarda eğitim aracı olarak kullanılabileceğini söyledikleri dile getirilirken, yalnızca 9 öğretmen televizyonun eğitim sürecinde kullanılamayacağına inandığını açıkladı. Televizyonun çocuk eğitiminde kullanılabileceğine inanan öğretmenlerin, çocukları geleceğe hazırlayan programlar konusunda da modeller bulduğu, "Kasaba" ve "Susam Sokağı" gibi televizyon programlarının örnek olarak gösterilmiştir."

İHA
Yayın Tarihi : 29 Ocak 2008 Salı 17:57:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?