3
Mayıs
2024
Cuma
VAN

TMMOB'dan açıklama

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mimarlar Odası Van Şubesi Başkanı Dr. Şabettin Öztürk, çirkin ve çarpık yapılaşma ile binalarda inşaat standartlarına uyulmamasının kent için çok önemli bir sorun olduğunu belirterek siyasi partilere, "Yeni belediye meclis üyesi belirlerken çözüme katkısı olabilecek insanları seçiniz" çağrısında bulundu. 

Van'daki inşaat standartları ve çarpık yapılaşmayla ilgili İHA muhabirine makamında açıklamalarda bulunan Dr. Şabettin Öztürk, yapıların inşasında mimari anlamda bir sıkıntıyla karşılaşıldığında tüm yetki ve sorumluluğun ilgili mimara, teknik elemanların dışında bir takım uygulamaların yapılması halinde ise bu sorumluluğun başta mal sahibi ve ilgili belediyeye ait olduğunu belirtti. 

Teknik elemanların dışında yapılan uygulamaların örneklerinin Van'daki çokluğundan bahseden Dr. Öztürk, "Biz bu kentte yaşıyoruz. Bu kent hepimizin ve buraya dikilen her bir yapının 100 yıllık ömrü vardır. Estetiğe uymayan yapılar var ise, belediye ilgili yasa gereğince gerekli çalışmaları yapmak zorundadır. Tüm bu sorunlar belli bir süre içerisinde çözülebilecek sorunlardır. Fakat çarpık yapılaşma, düzensiz bir yapılaşma söz konusu olduğu zaman bunun telafisinin pek mümkün olmadığı bir gerçektir. Çünkü biz 100 yıl gibi ömrü olan yapılarla karşılaşacağımız için standartlara uygun inşa edilmeyen yapılar birer kötü örnek olarak karşımıza çıkıyor. Belediyenin bu anlamda yasal çerçevede yasal çalışmalarının çok iyi olduğu söyleyemeyiz. Göçle birlikte artan nüfusa karşı belediye ilk olarak teknik eleman sayısını arttırmak zorundadır. Tabii ki bunları da hem nitelik hem de nicelik bakımında iyi oluşturmalıdır. Kentte binaların standartlara uygun bir şekilde yapılmadığı ortadadır" dedi. 

Bu sorunun çözümü için siyasi partilerin önümüzdeki dönem belediye meclis üyesi seçiminde Van'a katkısı olabilecek insanları listelerine alması gerektiğini altını çizen Dr. Şabettin Öztürk, şunları söyledi: 

"Küçümsemek açısından söylemiyorum ama hiçbir imar planının tanımını bile bilmeyen meclis üyesi vardır. Yeni dönemde meclis üyeliğine aday olacakların ne tür bir katkı sunacaklarını kendilerine sormaları gerekli. İlgili partilerin de adaylara bunları sorması gerekiyor. Eğer hiçbir şey sağlamayacaklarsa lütfen aday olmasınlar. Onların yerine sağlıklı verilerle artı değerler kazandırabilecek meclis üyelerinin ve yöneticilerinin gelmesinin yolunu da açmaları lazım."

iha
Yayın Tarihi : 18 Kasım 2008 Salı 16:48:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?